Creditcard: voordelen en nadelen

Creditcard: onmisbaar voor een lange reis

Als je het mij vraagt zijn creditcards onmisbaar op elke reis. Zelfs voor de budgetreiziger. Moet je je reis laten bekostigen door de creditcardmaatschappij zodat je het later kunt terugbetalen als je het geld wel hebt? Nee, absoluut niet. Zodra de renteteller gaat lopen zul je flink moeten betalen voor die lening. En zoals financieel expert Grant Cardone ook al zei: Als je het te gênant vindt om het geld van je ouders te lenen, dan moet je het ook niet aan de creditcard maatschappij vragen. Echter duurt het tot het einde van de maand voordat de rekening van je opnames wordt gepresenteerd. Daarna ga je er pas rente over betalen. Mocht je geen krediet op willen nemen, kies dan voor de debetkaart. Dezelfde voordelen, maar zonder de schuld.

De creditcard daarentegen heeft ook zo zijn voordelen. Zo wordt de kaart wereldwijd geaccepteerd en zijn je uitgaven overzichtelijk. Bovendien kun je met de meeste creditkaarten punten sparen waarmee je bijvoorbeeld je ticket kunt bekostigen, korting krijgt op de autoverhuur of allerlei items kunt kopen. Creditcard maatschappijen gebruiken dit soort beloningen om de uitgaven met de kaart te stimuleren. Een paar voor en nadelen op een rijtje:

Voordelen Creditcard

 • Je kunt er bijna overal mee betalen. Vooral handig in het buitenland waar je pinpas soms waardeloos is.
 • Snel en gemakkelijk bij online aankopen, per telefoon of mail.
 • De creditcard gegevens zijn te gebruiken als borg bij bijvoorbeeld het huren van een auto
 • Items die je met je creditcard aanschaft zijn vaak automatisch verzekerd voor bijvoorbeeld schade en diefstal. Dit geldt ook weer voor de autohuur. Je hoeft dan geen extra premie te betalen.
 • Makkelijk in noodgevallen, onverwachte schade, reparaties etc. ook als het saldo van je normale bankrekening ontoereikend is.
 • Je kunt flexibel aflossen.
 • De meeste creditcard maatschappijen hebben spaarsystemen waarmee je gratis items of vliegtickets kunt krijgen. Hoe meer je de kaart gebruikt, hoe meer punten je scoort.
 • Met een creditcard kan je je kredietwaardigheid aantonen.
 • Je kunt je financiële activiteiten makkelijk bijhouden.
 • Dag en nacht service

Nadelen Creditcard

 • Sommige mensen raken in de verleiding om meer te spenderen dan ze hebben.
 • Wanneer je aan het einde van de maand de lening niet aflost, betaal je een fikse rente- creditcard fraude is aan de orde van de dag. In zowat alle gevallen ben je verzekerd voor het gestolen geld maar voor de verloren tijd die het kost helaas niet.
 • De schulden die je kunt opbouwen zijn niet best voor je kredietwaardigheid. Denk aan het aanvragen van een hypotheek of andere noodzakelijke leningen.

Valkuilen vermijden

 • Houdt je betalingen nauwlettend in de gaten. Vrijwel alle kredietkaartmaatschapijen bieden een helder overzicht. Doe er je voordeel aan.
 • Zorg dat je een uitgavebudget hebt als je op reis gaat. Een dagelijkse limiet bijvoorbeeld.
 • Zorg dat je aan het einde van de maand je leningen aflost.
 • Koop alleen producten van betrouwbare bedrijven en neem de juiste maatregelen als je online koopt. Een paar tips: Google bijvoorbeeld het bedrijf dan kom je er al gauw achter of de reputatie in orde is. Keurmerken geven vaak een schijnzekerheid. Dubbelchecken dus. Doe je aankopen bij voorkeur thuis en niet in een internetcafé.

De Debetcard

Als je liever niet achteraf wil of kan betalen kun je ook een debetcard nemen, ook wel de prepaid creditcard genoemd. Deze kaart werkt precies hetzelfde als de kredietkaart echter stort je vooraf geld op de debet rekening. Op die manier hoef je het geld niet te lenen en dat betekent dat je ook geen rente hoeft te betalen. Min of meer een pinpas echter breder geaccepteerd. En vooral dat is belangrijk want binnen Europa is volstaat de pin pas wel daarbuiten loop je wel degelijk het risico om niet kredietwaardig te zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.