Zuid-Afrika

Beste reistijd Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft het grootste gedeelte van het jaar een zeer aangenaam klimaat met veel zonuren. Wel is de beste tijd afhankelijk van het doel van uw bezoek en de gebieden die u wenst te bezoeken. De seizoenen lopen tegengesteld aan het noordelijk halfrond.

Waar is het doel van uw bezoek?

  • Safari van mei tot oktober   (droge seizoen)
  • Kaapstad & Tuinroute van september tot april
  • Walvissen van juni tot begin december
  • Wilde bloemen augustus en september
  • Drakensberg Mountains van oktober tot februari

Wilde dieren

De beste periode om het Krugerpark of omliggende wildparken te bezoeken is van mei tot september. Gedurende deze periode is het erg droog waardoor schaarste is aan water. Dit zorgt ervoor dat dieren naar de laatst overgebleven drinkplaatsen trekken. Tevens zitten er minder bladeren op de bomen en bosjes waardoor je beter door de bosjes kunt kijken. Het nadeel van deze periode is dat het vroeg in de ochtend en ‘s avonds sterk afkoelt. Mei en september zijn uitstekend. Het is minder koud en met name in september is het spotten van wilde dieren erg goed. Een ander voordeel is dat het tijdens deze periode – ondanks de goede weercondities – het laagseizoen is in Zuid Afrika (in tegenstelling tot aangrenzende landen).

Seizoenen

De belangrijkste factoren die het weer beïnvloeden is de hoogte of de aanwezigheid van de oceaan. In het oosten van het land bevindt zich de Indische oceaan met een warme stroming. De westkust ligt aan de Atlantische oceaan en heeft een koude stroming.

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn als volgt:

Lente –  September & oktober

Zomer –  November tot februari

Herfst –  Maart & april

Winter   – Juni tot augustus

Groene Seizoen

Zuid-Afrika kan worden opgesplitst in zomer en winter regenval gebieden. Het noordelijke-, centraal- en oostelijke gedeelte van Zuid-Afrika – waaronder Johannesburg, het Kruger National Park en wildparken in de omgeving, KwaZulu Natal, Drakensbergen en Free State hebben regenperiodes in de zomer en koele maar droge winters. De omgeving van de Westkaap en de tuinroute – de zuidelijke kust tot aan Port Elizabeth heeft veel regenval in de winter en kent warme droge zomermaanden. Het noordelijke binnenland heeft zeer weinig neerslag en is een woestijngebied. In de gebieden met veel regenval is vaak sprake van heftige onweersbuien of korte stortbuien, voor een periode van twintig minuten tot het komen en gaan van hevige buien gedurende een aantal dagen. Ondanks de regen is de temperatuur tussen de 28-35 graden – afhankelijk van het gebied waarin u zich bevindt. Het resultaat van de regen in combinatie met warm en zonnig weer is dat de vegetatie groen en doorgaans dichtbegroeid is.

Vanuit safari oogpunt; de Afrikaanse bush is op zijn groenst en voor de vogelaars een uitstekende periode. Tevens zien diverse antilopensoorten het levenslicht en tijdens de zonsondergang kleurt het roze en rood en is het overwegend helder. Het nadeel van het groene seizoen is dat de bomen en bosjes begroeid zijn wat het zicht belemmert. Tevens kan het wild overal water vinden. Hetgeen van het voorspellen van bewegingen van het wild bemoeilijkt omdat ze niet per se hoeven uit te wijken naar permanente waterbronnen.

Droge seizoen

Gedurende de droge wintermaanden kleurt de regio geel en bruin en gedurende de nacht is het 0 tot 12 graden. Deze periode wordt gezien als de beste maanden om op safari te gaan. De meeste bomen verliezen hun bladeren en het gras is een stuk lager wat het zicht in de bush enorm verbeterd. De kleine oppervlakte waterplassen drogen uit en het wild trekt naar het permanente water. Dit zorgt ervoor dat men beter kan voorspellen hoe het wild zich voort beweegt en dus de kans om deze waar te nemen. De gebieden met winter regenval in de Westkaap en de garden route zijn groen en droger tijdens de zomermaanden.

De regen komt typisch in de vorm van een koufront vanuit het zuiden en vaak gepaard met regen, koelere temperaturen en veelal wind. Deze koude en regenachtige periodes kunnen 2-3 dagen duren, maar worden gevolgd door een kristalheldere blauwe met schitterende kleuren. De zomermaanden zijn meestal warm tot heet en een geweldige tijd om de omgeving van Kaapstad en de Garden Route te verkennen. Midden in de zomer is vaak sprake van een “South Easter”  – een zuidoostelijke wind dat lokaal wordt aangeduid als de “Cape Docter”. Een South Easter kan opkomen voor een dag, maar ook voor een aantal dagen en bestaat uit heftige rukwinden. Het is tevens de reden dat Kaapstad behoort tot de beste gebieden om te windsurfers, zeilers en kitesurfers.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.