Vliegangst

Wat te doen tegen vliegangst?

Er zijn allerlei soort angst. Bindingsangst, hoogtevrees, bang zijn voor spinnen en een andere bekende vorm van angst: vliegangst. Daar hebben we het in dit artikel over.

Vliegangst, is het reëel? Toch komt er nieuws voorbij met vlieg ongelukken. Vliegangst kan een behoorlijke beperking geven op iemands leven. Die droomvakantie kan niet doorgaan, familie die verder weg wonen kunnen niet bezocht worden, dat enkel allemaal vanwege de vliegreis. Wat kan men doen tegen de vliegangst?

Volgens de statistieken landen er per dag 100 duizend vliegtuigen zonder problemen. In 2013 vielen er de minste vliegtuigdoden in een heel jaar sinds de Tweede Wereldoorlog met wereldwijd 256. 2014 was een rampjaar met een totaal van 986 vliegtuig doden, bijna 4 maal zoveel als in 2013. Voor dit rampjaar werd de kans op een vliegtuigongeluk geschat op 1 op 11 miljoen. De kans bestaat na het rampjaar 2014 dat meer mensen een vliegangst hebben ontwikkeld. Vliegangst kan een behoorlijke beperking geven op iemands leven. Die droomvakantie kan niet doorgaan, familie die verder weg wonen kunnen niet bezocht worden, dat enkel allemaal vanwege de vliegreis. Wat kan men doen tegen de vliegangst?

Wat kun je doen om zo veilig mogelijk te vliegen?

Vliegt het vliegtuig op Schiphol Amsterdam?

Schiphol weert slechte toestellen en houdt bij twijfel na inspectie een toestel aan de grond. Als toestellen niet via Schiphol mogen vliegen, kan dit betekenen dat deze niet voldoende veilig zijn.

Check de Zwarte lijst van de EU

De EU heeft gezamenlijk een lijst samengesteld met vliegmaatschappijen en toestellen die niet aan de veiligheidsvoorwaarden voldoen.

Wat is de veiligste plaats in het vliegtuig?

Bij een crash kan men het best in het achterste deel van het vliegtuig zitten. De overlevingskansen in het achterste deel, de staart van het vliegtuig zijn 69% . De uitgangen zijn het snelst bereikbaar zonder tussenkomst van veel andere passagiers. Enkel in nood moeten de passagiers uit de achterste cabine wel ondersteunen bij de evacuatie. De overlevingskansen zijn in het midden 56% en voorin, de businessclass 49%.

Vliegangst fobie
Weet dat je waarschijnlijk niet de enige bent met vliegangst.

Tips tegen vliegangst

Vliegangst als fobie

Een fobie is een soort psychische reflex, men ziet het vliegtuig en meteen is de angst aanwezig. Vliegangst als fobie is meestal het gevolg van claustrofobie of hoogtevrees.

Vliegangst als angststoornis

Angsten worden door de mensen zelf aangepraat en opgewekt.

Tips om vliegangst te overwinnen

 1. Als je gaat vliegen, kijk dan vooraf geen rampenfilms.
 2. Vliegen is statistisch de veiligste manier van reizen. Men dient dit zichzelf in te prenten wanneer zij lange afstanden moeten afleggen.
 3. Een goede voorbereiding zorgt voor minder spanningen.
 4. Iets rustgevende mee nemen om bijvoorbeeld te kunnen slapen tijdens de reis.
 5. Angsten toelaten kan angsten verminderen , waar angsten onderdrukken juist kunnen zorgen voor het verergeren van het angstgevoel.
 6. Bij angsten spannen mensen hun spieren en kaken aan. Zodra men hier bewust van is en dit ontspant, zal de angst makkelijker wegnemen.

Als bovenstaande niet voldoende is om de vliegangst weg te nemen, bestaan er nog therapieën, trainingen en medicatie om van de vliegangst af te komen.

Mindturning of mindwatchers therapie

Deze therapie leert hoe innerlijke beelden aangepast kunnen worden, zodat men niet langer bang is om te vliegen. Vliegangst wordt met deze therapie gezien als een klein programmafoutje , een softwarefoutje dat tussen de oren zit. Dit wordt opgelost in een veilige omgeving en vervolgens wordt geleerd hoe men in de toekomst de controle kan behouden over de vliegangst.

Medicijnen tegen vliegangst

 1. Oxazepam
 2. Alprazolam
 3. Bromazepam
 4. Chloordiazepoxide
 5. Clobazam
 6. Diazepam

Vliegtuigtraining

Om de vliegangst tegen te gaan kan men ook vliegtuigtraining volgen. Doorgaans wordt vliegtuigtraining gecombineerd met therapie. Naast therapiesessies , wordt het vliegen getraind. Meestal gebeurd dit in een simulator. Bij deze methode is er niet alleen aandacht voor de angst of fobie, maar ook leert men wat vliegen nu precies inhoudt en wat feitelijk de risico’s zijn. Vliegangst kan een behoorlijke beperking geven in iemands leven. Mensen kunnen hun dromen niet in vervulling laten gaan omdat zij niet op die manier durven te reizen naar hun droombestemming, mensen kunnen familie niet opzoeken die verder weg wonen. Toch blijft feitelijk en statistisch gezien vliegen de veiligste optie wanneer men langere afstanden moet afleggen. Gelukkig bestaan er daarom verschillende oplossingen tegen vliegangst en is er hoop voor de mensen met vliegangst om de beperking in hun leven weg te nemen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.