Dalyan

Vakantie Dalyan

Dalyan is een badplaats die niet aan de zee ligt maar een zevental kilometer landinwaarts. Meer bepaald ligt dit plaatsje aan het kanaal dat het meer van Koycegiz verbindt met de zee. Ondanks de wat ongewone ligging van Dalyan is de variatie aan locaties om te overnachten erg groot: van appartement tot clubhotel en alles wat daar tussen ligt. In Daylan is er mogelijkheid voor activiteiten die je elders aan deze kust niet aantreft: modder- en zwavelbaden bij een temperatuur van 40°C bijvoorbeeld of een boottocht door het rietlandschap.

Tussen de hotels is er een behoorlijk aanbod aan bars en restaurants waar je kan proeven van lekkere Turkse drankjes en gerechten. Je vindt er ook winkels met Turkse en andere producten, maar daarvoor kan je ook terecht op de wekelijks markt op zaterdag. Alhoewel er enkele discotheken zijn is Dalyan niet meteen een belangrijk uitgaanscentrum.

In de nabijheid van Dalyan ligt de antieke, oorspronkelijk Griekse stad Kaunos, waarvan vooral de rotsgraven de aandacht trekken. Een mooie tocht van Dalyan naar Kaunos is deze per boot; die doet er minder dan een halfuurtje over. Ook hier zijn er rotsgraven in de vorm van een Griekse tempel. In dezelfde omgeving bemerk je ook archeologische sites uit andere perioden van de geschiedenis: een Romeins badhuis, een theater, oude stadsmuren, een Byzantijnse basiliek en nog meer.

Wil je nog meer ontdekkingen doen, maak dan een uitstap naar de kalksteenterrassen van Pamukkale of naar de uitgebreide opgravingen van een Romeinse stad in Ephese. Goed om weten is dat deze stad slechts een halfuurtje verwijderd is van het vliegveld van Dalaman.

Stranden Dalyan

Het meest bijzondere strand nabij Dalyan is dat van Istuzu: overdag hoort het de mensen toe, terwijl ’s nachts de zeeschildpadden aan de beurt zijn. Het strand heet niet zonder reden “Turttle Beach”. De badgasten moeten op vraag van de overheid toch ietwat rekening houden met de aanwezigheid van de schildpaddeneieren die hier en daar in het warme zand begraven zijn: er mogen bijvoorbeeld geen parasols in de bodem gestoken worden. Er is ook een strook waar badgasten niet mogen gaan liggen.

Het aantal vakantiegangers is voorlopig nog niet te groot in verhouding tot het uitgestrekte strand. Nog voldoende ruimte dus. Om van water en zon te genieten hoef je niet perse naar de kust in Dalyan, diverse hotels hebben immers een eigen zwembad.

Excursie Kaunos

Vooral omwille van zijn bijzondere rotsgraven trekt Kaunos (soms ook Caunos of Caunus) vandaag veel bezoekers. Toch heeft de stad nog meer te bieden. De ruïnes van Kaunos zijn zeker een omwegje waard, bovendien zijn er ook nog de eeuwenoude resten van een Byzantijnse kerk, een groot theater, thermen en een tempel uit het Romeinse tijdperk. De stevige vestingmuren dateren uit de 4de eeuw voor onze jaartelling. In de Oudheid lag Kaunos nog aan de kust, maar door verzanding is de afstand naar de kust inmiddels opgelopen tot 3 km. De meest nabije bekende stad is Dalyan, aan de overzijde van de rivier Kalbis, slechts een kilometer verder. Vaak worden bootjes ingezet voor de verplaatsing.

[su_custom_gallery source=”media: 1830″ width=”570″ height=”300″]

De rotsgraven van Kaunos dateren wellicht uit de 5de en 4de eeuw voor Christus, maar zouden ook later nog gebruikt zijn. Ze zijn quasi van hetzelfde type als de Lycische rotsgraven waarvan er elders in deze streek ook nog enkele aangetroffen werden. Het meest opvallende aspect is natuurlijk het uitzicht van een tempelgevel, dat goed overeenkomt met dat van een Ionische tempel. In de graven rusten koningen en aanverwante adellijke types. Binnen zijn er stenen banken waarop de overledenen geplaatst werden samen met voor hen bedoelde geschenken. Ook via de wat lager uitgehouwen nissen werden giften aangeboden.

Kaunos speelde een belangrijke rol als handelsstad en stond bekend om de uitvoer van vijgen. Ook zout en slaven werden hier verhandeld.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.