Fethiye

Vakantie Fethiye

De huidige stad Fethiye is goed een halve eeuw oud. Haar voorganger werd in belangrijke mate verwoest door een aardbeving. Door de moderne aanleg konden tal van voorzieningen gepland worden die vakantiegasten erg op prijs stellen, zoals een behoorlijk groot winkelcentrum. Een gedeelte van de oude stad Fethiye bleef overeind na de aardbeving: hier werd ook de Turkse sfeer voor een stuk behouden. Hier tref je smalle winkelstraatjes en bazaars.

Bijkomend pluspunt van Fethiye is de bereikbaarheid: op zowat een uur rijden van de luchthaven van Dalaman. Flink wat van de hotels in Fethiye liggen gegroepeerd ongeveer zes km buiten het moderne stadscentrum. Daar bevindt zich ook het belangrijkste strand, Calis Beach.

Als gevolg van de verwoestende aardbeving in 1959 zijn er nauwelijks historische gebouwen in Fethiye en slechts zeer weinig bezienswaardigheden. De aandacht gaat in de eerste plaats naar de historische Lycische rotsgraven en sarcofagen. Tal van rotsgraven werden wellicht tussen de 6de en de 4de eeuw voor Christus uitgehouwen in een bijna loodrechte rotswand en hebben het uitzicht van kleine Griekse tempels. Een ervan zou dat van koning Amyntas zijn, een lokale heerser. Koningen waren zoals adelaars, vandaar de locatie van hun graven in een rotswand.

Voormelde Lycische sarcofaag staat geïsoleerd in de buurt van het postkantoor in een van de voornaamste straten van de stad, de Atatürk Caddesi. In dezelfde straat, genoemd naar de vader van het moderne Turkije, Kemal Atatürk, staat ook een standbeeld van deze hervormer.

Stranden Fethiye

Calis Beach (Calis Plaji), veruit het mooiste strand van Fethiye is een langgerekt kiezelstrand omgeven door fraaie bossen met pijnbomen. Langsheen dit strand, waarin de kiezelstenen meestal de overhand hebben, strekt zich een ongeveer twee km lange boulevard uit met tal van hotels, winkels, restaurants en dergelijke. Langs de boulevard zijn er wel enkele discotheken, maar voor een uitgebreid nachtleven moet je toch naar Fethiye. Hetzelfde advies geldt voor shopping: je vindt hier wel een en ander, maar voor een grotere keuze moet je toch naar het stadscentrum.

Vanuit het stadscentrum is Calis Beach gemakkelijk bereikbaar, zowel met de dolmus als met de klassieke bootverbindingen en de taxiboot. Mede door de aangename temperatuur van het water en de goede zichtbaarheid tot enkele tientallen meter onder water floreren hier enkele duikscholen, maar ook meer ervaren duikers kunnen hun hartje ophalen.

Op 14 km van Fethiye wacht het befaamde Blue Lagoon-strand, maar dan ben je eigenlijk al op het grondgebied van Olüdeniz.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.