Aspendos

Een bezoek aan de ruïne stad Aspendos

Aspendos was een belangrijke plaats in de Romeinse tijd. Uit het nabijgelegen meer werd toen zout gewonnen. In de nabijheid waren er graanakkers en werden druiven geteeld voor de wijnbouw. Deze producten werden uitgevoerd tot ver over de Middellandse Zee. Wellicht liepen de zaken voorspoedig in Aspendos want er werd in de 2de eeuw een theater neergepoot dat nu beschouwd wordt als het mooiste Romeinse theater van heel Turkije, zo niet van de hele wereld. Het is overigens nog in belangrijke mate intact gebleven, zodanig zelfs dat er tot voor kort nog ieder jaar een operafestival doorging. De oude stad ligt ongeveer een halfuurtje rijden van het huidige Aspendos.

Andere merkwaardige overblijfselen uit de periode van de Romeinen zijn: een behoorlijk intacte aquaduct, een watertoren, een markthal, een fontein, een bronnenheiligdom, een marktplein en een vergaderzaal. De geschiedenis van de stad is nog veel ouder, wellicht ontstond ze in de 10de eeuw voor Christus. Munten die in de 5de eeuw in Aspendos geslagen waren vonden grote verspreiding, wat nogmaals wijst op het grote belang van de stad.

Ook de Seldjoeken lieten hier sporen na. In de 13de eeuw zorgden ze voor een fraaie brug over de rivier Köprücay. Deze brug is nog steeds in goede staat, maar de rivier is niet meer bevaarbaar zoals in de Oudheid. Deze heersers pasten het Romeinse theater aan als paleis.

In de nabijheid van Apendos, dichter bij Antalya, liggen de ruïnes van de oude stad Perge. De voornaamste bezienswaardigheden hier zijn hellenistische poorten en een behoorlijk goed bewaard gebleven stadion. Je kan ook nog zoiets als een hoofdstraat onderscheiden. Niet veel verder staan Byzantijnse ruïnes op een heuvel.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.