Antalya

Vakantie Antalya

Antalya beschikt met de luchthaven over een zeer belangrijke troef. Niet alleen landen daar de passagiers die de vele mooie stranden van de Turkse kust opzoeken, de stad verleidt er ook een pak om ter plekke van hun vakantie te genieten. De bijzonder mooie rotskust en het nog steeds toenemende uitgaansleven zijn andere belangrijke troeven die Antalya kan uitspelen om de toeristen aan zich te binden. Antalya zelf beschikt niet meteen over een degelijk strand, maar je ontdekt er wel in Lara dat slechts een vijftal kilometer verder ligt. Uiteraard staan daar ook de hotels die de strandliefhebbers herbergen.

Het centrum van Antalya zal beslist veel toeristen aanspreken. Het is goed voorzien van restaurants en terrasjes. Veel van deze eet- en drankgelegenheden zijn te vinden in de buurt van de oude haven. Daarnaast zijn er hier ook nog tal van winkeltjes en meerdere uitnodigende, kleurrijke markten. Een van de meest opvallende gebouwen is Yivli Minare, de gegroefde of geribbelde minaret gebouwd in de 13de eeuw, die geldt als het belangrijkste symbool van de stad.

Vermeldenswaard is dat er meerdere attracties zijn die kinderen aanspreken. In eerste instantie is er de dierentuin, maar het plaatselijke archeologische museum beschikt ook over een afdeling die speciaal ingericht is voor kinderen. Ook de waterpretparken Dedeman Aquapark en Aqualand zullen beslist in de smaak vallen bij een jeugdig publiek.

Mede dank zij de centrale ligging is Antalya een goede uitvalsbasis voor excursies naar diverse archeologische sites: het schiereiland met zijn vele antieke ruïnes waaronder die van een theater, de oude steden Aspendos en Perge en bovenal de indrukwekkende rotsformaties en bijhorende gebouwen in Cappadocië. Dit laatste is zo uitgebreid en indrukwekkend dat je best kiest voor een meerdaagse uitstap. Rondritten in de bergen en een bezoek aan de watervallen van Manavgat behoren ook tot de mogelijkheden.

Stranden Antalya

De rotskust van Antalya is natuurlijk wel mooi om naar te kijken, maar is niet meteen de ideale plaats voor een strandvakantie. Omdat de stad zelf niet over een behoorlijk strand beschikt zoek je best onderdak in de hotels in Lara, dat overigens slechts een vijftal kilometer verder ligt. Het zandstrand van Lara ligt in de onmiddellijke nabijheid.

[su_custom_gallery source=”media: 1844″ width=”600″ height=”420″]

Ben je tevreden met een strand bestaat uit een combinatie van kiezels en zand, dan kan je ook uitwijken naar Konyaalti, dat enkele kilometer westelijk van het centrum ligt. Bij het strand hoort een promenade die ongeveer even lang is, zowat 6 kilometer. De breedte bedraagt gemiddeld zo’n 25 meter. Afgelegen hoekjes voor meer privacy zal je hier niet vinden, dit strand is gewoon een open vlakte.

[su_table]

MaandGem. TemperatuurGem. Zeewatertemperatuur
Jan16,517,5
Feb16,517
Mrt1816,5
Apr20,518,5
Mei2420,5
Jun2924,5
Jul3228,5
Aug3329,5
Sept3027,5
Okt2725
Nov2221
Dec1818

[/su_table]

Lara strand

Het Lara strand begint bij de kliffen van Antalya, net voorbij Duden watervallen en is een lang strand van ongeveer 13 kilometer. Lara is een zandstrand met enkele kiezels ertussen. Het einde van de kliffen van Antalya is het begin van het Lara strand. Net voorbij de Duden watervallen begint de zandstrook. Het gebied achter het zandstrand is nog volop in ontwikkeling. Het wordt ook wel de Golden Mile genoemd omdat er zoveel luxe all-inclusive resort gevestigd zijn. De eerste rijen achter het strand zijn bestemd voor hotels. Achter de hotels wordt gebouwd aan woningen en winkels. De woningen zijn voornamelijk moderne vakantie-appartementen voor buitenlanders.

De gemeente heeft een beach park achter het strand geopend met bars en restaurants. Verder zijn er weinig activiteiten op en rond het Lara strand in Antalya.

Konyaalti strand

Het Konyaalti strand van Antalya is een prachtig strand met een bergen panorama op de achtergrond. Konyaalti is een fijn kiezelstrand waar u geen last van hebt onder uw blote voeten. Dit strand ligt in het zuidwesten van Antalya en begint vlak na het centrum. Konyaalti is een woningbouw gebied dat tegen het centrum is genesteld. Er liggen wel enkele hotels maar in vergelijking met het Lara strand is dat niet veel. Achter het strand ligt een boulevard met winkels, bars, cafés en andere uitgaansgelegenheden. Er is een groot beachpark met zowel overdag als in de avond veel activiteiten. Hier kun je ook met dolfijnen zwemmen en zijn er diverse shows. Het Konyaalti strand in Antalya is een strand met de blauwe vlag. Een internationaal keurmerk voor schone stranden en wateren

Bezienswaardigheden Antalya

Antaly kent een aantal leuke bezienswaardigheden. Vooral de

Een bezoek aan Termessos

Met een bezoek aan Termessos combineer je geschiedenis en natuur met een stevige uitstap. In het Nationale Park van Termessos ontdek je ruïnes, maar je bent ook te midden van de natuur. Veel van de ruïnes op de berg zijn overwoekerd met planten, maar met behulp van de aanwezige bordjes kun je een aantal locaties identificeren: een ingestort theater met bergen op de achtergrond, een agora, een necropolis, meerdere rotsgraven, … Voor acteurs en toeschouwers moet het een droom geweest zijn theater te kunnen maken en te volgen met het schitterende landschap achter hen als decor. Termessos ligt op een hoogte van ongeveer duizend meter. Men vermoedt dat de bewoners behoorden tot de oorspronkelijke inwoners van deze streek, Pamhylië. De stad kende 2 bloeiperiodes: in de Hellenistische en in de Romeinse tijd. Wellicht werd ze rond de 7de eeuw verlaten na een aardbeving.

[su_custom_gallery source=”media: 1845″ width=”540″ height=”340″]

Het klinkt misschien wat oneerbiedig deze omgeving te omschrijven als “een mooie plek voor een picknick”. Je hebt er inderdaad prachtige uitzichten. Door zijn natuurlijke bescherming, aangevuld met vestingmuren, was Termessos in de Oudheid zo goed als onneembaar voor vijandige troepen. Hou er rekening mee dat hier niets te koop is tenzij een toegangsticket en dat je een behoorlijk eind mag klimmen met de picknickmand. Er zijn wel picknickplaatsen in de omgeving van de parking, maar deze kunnen in schoonheid niet wedijveren met wat je hogerop zal aantreffen.

De toegang tot het Nationaal Park ligt op ongeveer 25 km van Antalya. Heb je na Termessos nog niet genoeg van het fraais dat de Turkse cultuur en natuur te bieden heeft, trek dan naar de grotten van Karain, die zich een twaalftal km verder bevinden. In deze grotten werden sporen van bewoning gevonden die wel vijftigduizend jaar oud zijn. Het kleine museumpje ter plekke vertelt er een en ander over. Nog meer vondsten uit deze grotten kan je bewonderen in het Museum voor de Prehistorie in Antalya.

Het oude Perge

Perge (uitgesproken als “per-geh”), was de hoofdstad van Pamfylie, nu de Antalya provincie aan de kust van Turkije. Het is een grote opgraving met oude ruines, 15 kilometer ten oosten van Antalya op de kustvlaktes. Er ligt een akropolis die dateert uithet bronzen tijdperk.

Perge geschiedenis

In de twaalfde eeuw voor christus was er een grote migratiegolf vanuit noordelijk Anatolie. Velen settelden zich in het gebied direct ten oosten van het moderne Antalya, dat bekend werd als Pamfylie. Pamfylie betekent “land van de stammen”. Vier grote steden groeiden uiteindelijk uit tot belangrijke steden in Pamfylie: Perge, Sillyon, Aspendos en Side. Perge zelf is gesticht in 1000 voor christus en ligt bijna 20 kilometer in het binnenland. Het is van de zee gelegen om zich te beschermen tegen de piraten die de Middellandse zee terroriseerden.

In 546 voor christus versloegen de perzen de lokale krachten en kregen controle over de regio. Twee honderd jaar later, in 333 voor christus, arriveerden de legers van Alexander de Grote in Perge. De bewoners van Perge stuurden gidsen om zijn leger de stad in te loodsen.

Na de dood van Alexander werd zijn rijk opgedeeld en kwam Perge in 168 voor christus uiteindelijk in handen van de Romeinen. De meeste ruines die het hebben overleefd stammen uit dat tijdperk. Na het Romeinse rijk bleef Perge bewoond tot de tijd van de Seljukken waarna het geleidelijk werd verlaten.

Perge tegenwoordig

Vandaag de dag is Perge een archeologische trekpleister en grote toeristische attractie. Het oud Perge, een van de hoofdsteden van Pamfylie, ligt tussen de Duden en Ak rivieren. Er liggen een theater, palaestra, tempel van Artemis en 2 kerken. De beroemde tempel van Artemis lag buiten de stad.

Kaleici

De Kaleici is zeker de meest aansprekende attractie van Antalya. Smalle straten met gerestaureerde Ottomaanse huizen compleet met hotels, cafés, restaurants, hamam en het plezierige kleine aantal toeristen maken van de Kaleici een plaats om terug te keren. De kaleici is speciaal mooi aan het eind van de middag en in de avond. In de kaleici zijn meerdere attracties te bewonderen zoals de Yivli minaret en natuurlijk het teken van herkenning in.

Phaselis

Zevenenvijftig kilometer over de Antalya – Kemer snelweg brengt u in Phaselis.

Deze oude Rhodiaanse stad ligt 1 kilometer ten zuiden van de snelweg. De stad is ontstaan in de 7e eeuw voor christus. Al vele jaren claimt men dat deze stad de meest belangrijke havenstad van het oostelijke Lycische rijk was. Phaselis heeft drie havens:

  • de Noordelijke haven
  • de militaire haven of beschermde haven
  • de zuidelijke haven wat de belangrijkste haven was

Een 20-24 meter brede avenue loopt door de stad. Het westelijke einde is de plaats van Hadrian’s poort. Aan beide kanten van de avenue zijn trottoirs en winkels. Hier dichtbij zijn openbare plaatsen te zien zoals de baden, het theater en de agora.

Olympos

Phaselis ligt in het westelijke deel van Antalya en bevindt zich tussen Kemer en Adrasan. Na Phaselis aan de Antalya-Kumluca snelweg leiden borden u naar Olympos en Cirali. Cirali is de naam van het dorp bij Olympos. Dit was een havenstad gesticht in de 15e eeuw na christus. De beroemde mythe van Bellerophon moet hier hebben plaatsgevonden. De antieke stad ligt een twee kanten van een wonderschone vallei. Een zandstrand ligt op de plaats waar de stad en de vallei de zee ontmoeten en waar een rivier uit de bergen de zee instroomt.

Een uur lopen van Olympos ligt het natuur fenomeen van Cirali. Bekend bij de lokale bewoners als de “brandende berg” (Yanartas). Dit fenomeen is het resultaat van ontsnapping van natuurlijk gas, waarvan de vlammen al eeuwen naar de hemel schieten. Er wordt gesuggereerd dat, als u de eerste keer de Yanartas bezoekt, u beter iemand uit het dorp mee kunt nemen.

Geschiedenis van Antalya

Het is in de geschiedenis van Antalya niet duidelijk wanneer het huidige Antalya voor het eerst werd bewoond. Men denkt dat Attalos II, koning van Pergamon, de stad heeft gesticht rond 150 voor Christus. Hij noemde het Attalia en gebruikte het als marinebasis voor zijn vloot. Maar opgravingen in 2008 hebben overblijfselen blootgelegd uit de 3e eeuw voor Christus. Antalya werd deel van de Romeinse republiek in 133. De stad groeide en bloeide in deze oude Romeinse periode.

Antalya was een grote stad in het Byzantijnse rijk. Het was de hoofdstad van de Byzantijnse stam Carabisiani, dat de zuidelijke kust van klein Azie en Egeïsche eilanden veroverden. De stad, samen met de regio, werd veroverd door de Seljuk Turken vroeg in de 13e eeuw. Antalya was de hoofdstad tussen 1321 en 1423 tot de verovering door de Ottomanen.

In de tweede helft van de 17e eeuw schreef Evliya Celebi over een stad met smalle straten en 3.000 huizen verdeeld over 20 Turkse en 4 Griekse wijken. De stad was buiten de stadsmuren gegroeid en de haven hield 200 boten.

In de 18e eeuw, zoals overal in Anatoli, was de soeverein een “Dere bey” (landeigenaar). De familie van de landeigenaar van Antalya verbleef dichtbij Perge.

In de 19e eeuw groeide de bevolking van Antalya toen Turken van de Kaukasus en de Balken naar Anatolie verhuisden. In 1911 was het een stad met ongeveer 25.000 inwoners, inclusief veel Christenen en Joden, die nog steeds in verschillende wijken rond de haven leven.

De stad is kort bezet geweest door de Italianen aan het eind van de WO I tot de stichting van de Turkse republiek in 1923.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.