Cappadocië

Ontdek het vulkanische Cappadocië

Cappadocië is een wonderlijke regio opgebouwd uit vulkanische gesteenten, ongeveer gelegen in het uitgestrekte gebied gevormd door de steden Kayseri, Nigide en Neysehir. Niet alleen de kleuren van het landschap in Cappadocië zijn bijzonder, dat geldt ook voor de vormen: van “feeënschoorstenen” tot piramiden. De mens droeg ook meer dan zijn steentje bij om Cappadocië bijzonder te maken: in het gesteente werden woningen, kerken en schuilplaatsen uitgehakt en werden rotsschilderingen aangebracht.

[su_gmap address=”Gafferli Mahallesi, Cappadocia Cave Suites, Ünlü Sokak, Göreme Belediyesi/MERKEZ/Nevşehir, Turkije”]

Een klassiek vulkanisch landschap is grijs tot zwart van kleur, in Cappadocië variëren de tinten van geel tot lichtgrijs en van paars tot roze. Dit vreemde landschap ontstond ongeveer dertig miljoen jaar geleden, bij een uitbarsting van de nu slapende vulkaan Erciyes, nabij de stad Kayseri. Zowat vierduizend vierkante km werd bedekt met poreuze tufsteen. In de loop der eeuwen erodeerde het landschap, maar harde kegelvormige gedeelten konden weerstand bieden. Hierin ontstonden de zogenaamde “feeënschoorstenen”. Volgens een legende werden mensen ontvoerd door feeën nadat ze zich opnieuw in de uitgehakte rotsen waagden.

Cappadocië Turkije

Neem zeker ook de tijd om wat rotsschilderingen in uitgehouwen kerken en kloosters te bewonderen. Deze kunstwerken met hun zwaar omlijnde figuren, dateren uit de 8ste tot de 11de eeuw, volop in de Byzantijnse periode dus.

Het indrukwekkende landschap van Cappadocië is zo uitgestrekt en zo bijzonder dat je best vooraf plant wat je allemaal wil zien. Hou hiermee rekening wanneer je een georganiseerde excursie kiest. Ook het tijdstip is belangrijk: in de zomer stromen toeristen uit de hele wereld toe, in de winter en de lente kan het nog behoorlijk koud zijn. Bedekt met een dun laagje sneeuw ziet Cappadocië er nog specialer uit, maar misschien kies je toch best voor de herfst wanneer abrikozenbomen en populieren voor aanvullende kleurenpracht zorgen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.