Madrid

Vakantie Madrid

Madrid is, zoals velen van jullie wel zullen weten, de hoofdstad en tevens de grootste stad van het warme vakantieland Spanje. Maar Madrid is ook de naam van de autonome regio, deze heet namelijk Comunidad de Madrid.

Elk jaar gaan er weer vele mensen op vakantie naar Madrid. Dat is ook helemaal niet gek, want Madrid is een zeer bruisende stad. En het is een monumentale stad, zeer bekend door alle musea in de binnenstad en uiteraard de vele winkels die dit centrum bezit. Voor de terrasgenieters is dit ook een perfecte vakantiestad, want in Madrid (en omliggende steden en dorpen) vind je een hele boel steegjes met erg leuke terrasjes en restaurants.

Algemene Informatie

Madrid is een metropool en hoofdstad van Spanje. De stad is centraal gelegen op de zogenaamde Spaanse Hoogvlakte en is een zeer aantrekkelijke stad voor toeristen. De combinatie van historie, cultuur, winkelen en het uitgaansleven vormen de basis voor een fantastisch verblijf in deze veelzijdige stad. Madrid is een Spaanse stad en dat betekent dat er praktische zaken op een andere wijze geregeld kunnen zijn. Om je verblijf in Madrid dan ook goed voor te bereiden is het handig om te kunnen beschikken over algemene informatie ten aanzien van bijvoorbeeld vervoersmogelijkheden, winkelen en gezondheid. Die algemene informatie voor een vakantie naar Madrid, kun je hier vinden.

Praktische informatie

Als je met het vliegtuig naar Madrid komt, dan kom je aan op één van de grootste luchthavens van Spanje. De internationale luchthaven Madrid-Barajas ligt op slechts dertien kilometer afstand van het centrum van de stad. Je kunt de reis vanaf de luchthaven vervolgen door een auto te huren, een taxi te nemen of met het openbaar vervoer te gaan. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het vervoer van de luchthaven naar je accommodatie al geregeld is. In Spanje en dus in Madrid kun je met de euro betalen en er is geen tijdsverschil met Nederland.

Openbaar vervoer

Waar je ook in Madrid verblijft, het openbaar vervoer staat overal tot je beschikking. Er is namelijk sprake van een uitgebreid netwerk van buslijnen en metrolijnen. Wil je op een bijzondere manier kennismaken met Madrid, dan kun je ervoor kiezen om plaats te nemen in een zogenaamde dubbeldekker, die dagelijks een route volgt langs de meest belangrijke bezienswaardigheden van Madrid. Je kunt bij een interessante bezienswaardigheid gewoon uitstappen en vervolgens weer in de volgende dubbeldekker stappen. Wil je snel van de ene naar de andere plaats komen in Madrid, dan is het aan te raden om een taxi te nemen.

Gezondheid

In Madrid is de medische zorg uitstekend geregeld en er zijn dan ook moderne ziekenhuizen te vinden. Ook apotheken en huisartsen zijn beschikbaar mocht je tijdens de vakantie ziek worden. Denk er wel even om dat het verstandig is om een reisverzekering af te sluiten voor de reis naar Madrid. Het kraanwater is niet lekker, maar wel drinkbaar. Mineraalwater in flessen smaakt in elk geval beter. Ben je de hele dag op pad en schijnt de zon fel, dan is het meenemen van zonnebrandcrème geen overbodige luxe.

Winkelen in Madrid

De grote winkelketens zijn in Madrid de hele dag en avond geopend, maar het kan wel voorkomen dat de kleine winkeltjes om de hoek de deuren tussen de middag voor een aantal uren sluiten om pas in de avond weer open te gaan. Belangrijke winkelgebieden in Madrid zijn onder meer de wijk Salamanca en de wijk Chueca. Elke zondag wordt er een grote vlooienmarkt gehouden in Madrid, die El Rastro wordt genoemd en waar wel vierduizend kraampjes staan opgesteld. Deze markt wordt gehouden in de wijk Latina.

Wat te doen in Madrid

Madrid is een geweldige stad, waar je een heerlijke vakantie kunt doorbrengen of van een korte trip kunt genieten. In deze wereldstad is er echter van alles te beleven en je kunt elke dag van het verblijf dan ook vullen met leuke activiteiten. Madrid is een historische stad, waar je de meest uiteenlopende bezienswaardigheden kunt bezoeken. Ook kun je er uitgebreid winkelen, heerlijk eten en bovendien jezelf onderdompelen in een bruisend uitgaansleven dat altijd maar door lijkt te gaan. Om je een indruk te geven van alle mogelijkheden in Madrid, zullen hier een aantal populaire activiteiten van een toelichting worden voorzien.

Casa de Campo

Het uitgestrekte park Casa de Campo ligt aan de oever van de Mananares en biedt diverse mogelijkheden om te recreëren. Het is een geweldig veelzijdig recreatiegebied, waar je onder meer een roeiboot kunt huren en heerlijk ontspannen over het water kunt varen. Ook zijn er zwembaden te vinden en kun je sportief bezig zijn op een van de tennisbanen. In het park bevinden zich verder een dierentuin en een leuk pretpark. In de zomertijd worden er in het park concerten gegeven. Door de veelzijdige mogelijkheden, is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan het park Casa de Campo.

Bezienswaardigheden in Madrid

Madrid heeft enorm veel bezienswaardigheden, die je tijdens de vakantie kunt bezoeken. Het Koninklijk Paleis van Madrid is bijvoorbeeld een indrukwekkende toeristische trekpleister en dat geldt ook voor het centrale plein van Madrid, dat Plaza Mayor wordt genoemd. Kerken en kathedralen zijn volop aanwezig in de grote stad, zoals de kathedraal La Almudena en de kerk Basilica de San Francisco El Grande. Verder kun je ook nog een bezoek brengen aan de stierarena Las Ventas en aan de zonnepoort Puerta del Sol.

Musea in Madrid

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen in Madrid hun hart ophalen met een geweldig aanbod van uiteenlopende musea. Een van de belangrijke musea met een internationale uitstraling is het Museo del Prado, waarin werken van Francisco Goya tentoon worden gesteld. Ook het Museo Thyssen-Bornemisza is de moeite van het bezoeken waard net als het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, waar moderne kunst een centrale rol speelt. Er zijn nog meer musea in Madrid, dus je kunt verder nog overwegen om naar het museum Real Academia de Bellas Artes de San Fernando te gaan of het Archeologisch Museum te bekijken.

Real Jardin Botanico

Zeker de moeite van een bezoekje waar zijn de koninklijke botanische tuinen de Real Jardin Botanico. Verspreid over een oppervlakte van twintig hectare zijn er meer dan tweeduizend planten te vinden, waaronder een groot aantal zeldzame planten. Naast alle bijzondere planten is er ook een botanisch onderzoekscentrum gevestigd net als een bibliotheek. Een van de bijzondere verschijningen in deze botanische tuin is de cipres, die meer dan 240 jaar oud is en maar liefst 32 meter hoog is.

Het weer in Madrid

Madrid heeft een landklimaat, wat betekent dat het erg hete zomers kent en koude winters. ´s Zomers kan het met gemak de 40 graden Celsius aantikken, terwijl het in de winter gemiddeld tussen de 2 en 9 graden is. Veel Madrilenen hebben daarom een vakantiehuisje in de omgeving van Valencia.

Uitgaan in Madrid

Madrid is een geweldige uitgaansstad en bekend van het altijd bruisende nachtleven. Dat verklaart waarschijnlijk ook de enorme hoeveelheid bars, discotheken en clubs, die er in Madrid te vinden zijn. Een goede avond stappen begint hier in Madrid met uit eten gaan en in de restaurants kun je vaak pas om 21.00 uur terecht. Dat is nog vroeg, want in Madrid is het niet vreemd om pas om 22.00 uur of 23.00 uur aan tafel te gaan om daarna pas het nachtleven in te duiken. Dat komt pas rond een uur of één in de nacht echt op gang.

In Madrid kun je overal uitgaan, maar er zijn wel een aantal wijken, waar de bars, clubs en discotheken zich concentreren, zoals in de wijk Malasana en de wijk Chueca. Verder zijn er populaire uitgaansstraten, die centraal zijn gelegen, zoals Calle Tribunal en Calle Bilbao.

Palacio de Gaviria

Palacio de Gaviria is nu een populaire discotheek, maar was ooit een stadspaleis. Dat is dan ook te herkennen aan de inrichting met rode lopers en kroonluchters. Je kunt in deze discotheek in meerdere zalen terecht, die elk een eigen muziekstijl hebben. Op de donderdagen komen er vooral veel studenten, want deze dag staat bekend als de internationale studentendag in deze discotheek. Verder worden er ook themafeesten gegeven, zoals salsafeesten. Als de deuren van deze discotheek sluiten, dan kun je verder feesten bij de buren in de club Joy Eslava.

Leuke cafés in Madrid

Als je meer van een rustige sfeer houdt en je niet wilt laten onderdompelen in de uitbundige stemming in een van de discotheken, dan kun je een plezierige avond beleven in een van de leuke bars. In de wijk Latina kun je bijvoorbeeld naar het sfeervolle theatercafé del Cosaco of naar café Delic, die op het Plaza de la Paja is gevestigd in dezelfde wijk. Loungen is mogelijk in Chivas Lounge en voor een heerlijke cocktail kun je terecht in The Planet in de wijk Chueca.

Club Kapital

Club Kapital is exclusief en zeer stijlvol, hetgeen wel vertaald wordt in de prijzen. Je krijgt er echter ook wat voor terug. Deze discotheek heeft maar liefst zeven verdiepingen en biedt diverse mogelijkheden op het gebied van uitgaan. Zo kun je terecht in de bioscoop of meezingen in de karaoke bar. Het schitterende dakterras is voorzien van palmbomen, zodat je direct in hogere sferen zult verkeren en in de verschillende zalen, wordt uiteenlopende muziek gedraaid. Ook worden er nog cabaretshows gegeven, waarbij soul en pop een centrale rol spelen.

Café de Chinitas

In Café de Chinitas kun je kennismaken met de prachtige flamencodans, want hier worden regelmatig flamencoshows gegeven. Je kunt hier ook uit eten gaan en genieten van een heerlijk avondje uit, waarbij je vermaakt wordt met een mix van muziek, dans en zang. Zeker de moeite waard om een keer te mee te maken tijdens je vakantie in Madrid.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.