Ontdek Europa

Europa is  het op één na kleinste werelddeel alleen Australië is kleiner. In totaal bestrijkt Europa een gebied van 10.400.000 vierkante km. Het werelddeel kan worden verdeeld in drie hoofddelen: Een romp, die ruwweg bestaat uit Russisch en Oekraïens gebied ten westen van de Oeral, en een Scandinavisch en een Europees schiereiland. Het schiereiland Europa, dat in het oosten begrensd wordt door de kortste verbindingslijn (van Kaliningrad tot Odessa) tussen de Oostzee en de Zwarte Zee  en vertakt op zijn beurt weer in kleinere schiereilanden zoals het Iberische (Spanje en Portugal), het Apennijnse (de ‘laars’ van Italië), de Balkan (Griekenland) en Jutland (Denemarken).

Geschiedenis van Europa

Europa is de bakermat van onze westerse cultuur en heeft een buitengewoon grote rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. De beschaving in Europa heeft zich sinds oude tijden ontwikkeld en werd beinvloed door oudere beschavingen in Mesopotamie en Egypte. De Romeinse en Griekse culturen hebben de geschiedenis van Europa bepaald. De ontwikkeling van de beschaving van Europa versnelde zich in de Renaissance. In de geschiedenis van Europa hebben vele grote en vernietigende oorlogen gewoed, die zowel landelijke als stedelijke gebieden hebben verwoest. Hoewel Europa ooit bestond uit enorme multi-etnische imperia en koninkrijken, verdeelden de succesvolle nationalistische opstanden,die voornamelijk in de 19e eeuw plaatsvonden,  het continent in vele soevereine natiestaten. Tegenwoordig bestaat Europa uit, politiek gezien, 51 landen.

De rijke cultuur en taal van Griekenland

Geografie Europa

Europa heeft veel berggebieden, waaronder de Pyreneeën, de Alpen, de Karpaten, de Balkan en een deel van de Kaukasus. Al deze gebergtes maken deel uit van een keten van Tibet tot aan Noord-Afrika, die ontstaan is tijdens de botsing van de Afrikaanse, de Indische en Euraziatische platen (de alpiene orogenese).

De enige huidige berggebieden in Europa die niet tijdens de Alpiene orogenese zijn ontstaan zijn het Scandinavisch Gebergte en de Oeral, op de oostgrens in Rusland. Het hoogste punt is de Elbroes (5642 m), net over de grens van Georgië en Rusland in de Kaukasus. Het laagste punt van Europa (28 m onder zeeniveau) is de kustlijn van de Kaspische Zee. Tussen het bergachtige Scandinavisch Schiereiland in het noorden en de Alpen in het zuiden ligt het Midden-Europese Hoogland dat door de grote Europese Vlakte wordt omringd, zich uitstrekkend van de Atlantische kust van Frankrijk tot aan de Oeral.Een groot deel van deze vlakte (die door minder belangrijke berggroepen en heuvels wordt onderbroken) heeft vruchtbarelandbouwgronden. In het oosten en het noorden zijn er enorme steppen, bos, meren, en toendragebieden.

Indeling Europa

Europa kan, grofweg, in de volgende geografische gebieden worden onderverdeeld: Centraal-Europa (de alpenlanden en de Visegrádgroep). Noord Europa (Scandinavië en het Baltisch gebied). Oost Europa (Rusland en andere landen). Zuidoost Europa (Balkan en de Kaukasus). Zuid Europa (Iberie, het Italiaans Schiereiland en de eilanden van de Middellandse Zee). West Europa (Frankrijk, de Lage Landen en de Britse Eilanden).

SFM-Europa-Map

De 25 mooiste bestemmingen van Europa

Klimaat

Het klimaat van Europa varieert van subtropisch klimaat tot poolklimaat. Het mediterraan klimaat van het zuiden is droog en warm. De westelijke en noordwestelijke delen hebben een mild, over het algemeen vochtig klimaat, dat door de wind vanuit de Atlantische Oceaan wordt beïnvloed. In Midden- en Oost Europa is het klimaat van een vochtig continentaal type met de koele zomers. Het klimaat is milder in vergelijking met andere gebieden op dezelfde breedtegraad door de invloed van de Golfstroom. De Golfstroom zorgt niet alleen voor warmer water langs de kusten van Europa maar zorgt er ook voor dat de heersende westenwind wordt opgewarmd.

Natuur in Europa

De aanwezigheid en activiteiten van de mens gedurende duizenden jaren heeft de Europese dieren en planten sterk beinvloed. Met uitzondering van Fennoscandinavie, Noord-Rusland en diverse nationale parken zijn er op dit moment maar weinig gebieden van ongerepte wildernis in Europa. Waarschijnlijk was 80 tot 90 procent van Europa ooit bedekt door bos. Het strekte zich uit van de Middellandse Zee naar de Noordelijke IJszee. Hoewel meer dan de helft van de oorspronkelijke bossen in Europa door ontbossing door de eeuwen is verdwenen, heeft Europa nog steeds meer dan een kwart van zijn grondgebied bedekt met bos, zoals de taiga van Scandinavie en Rusland, gemengde regenwouden van de Kaukasus en de kurkeikbossen in het westen van het Middellandse Zeegebied. Tijdens de laatste tijd is de ontbossing vertraagd en zijn veel bomen geplant. In veel gevallen betreft het echter monocultuur plantages van naaldbomen die het van oorsprong gemengde bos vervangen, omdat deze sneller groeien. De plantages bedekken nu uitgestrekte gebieden van het land, maar bieden een minder goed habitat voor een groot aantal in Europese bossen levende organismen, die een mengsel van boomsoorten en gevarieerde bosstructuur vereisen.

Artikelen over Europa

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.