Bergachtig Georgië aan de Zwarte Zee

Georgië is een echt bergland dat ingeklemd liggen tussen grootmachten als Rusland in het noorden en Turkije in het zuiden. In het westen ligt de Zwarte Zee, dat tot circa 6.000 jaar geleden nog een zoetwatermeer was maar door stijging van het water met de Middellandse Zee werd verbonden. In het oosten liggen de buurlanden Armenië en Azerbeidzjan.

De bergen zijn in Georgië bepalend voor het landschap en het klimaat. In het noorden liggen de reuzen van de Kaukasus die soms wel hoger dan 5.000 meter zijn. De hoogste berg is de Shkara (5.068 m.). In het zuiden ligt de Kleine Kaukasus en Georgië wordt doormidden gesneden door de Likhibergketen.

Subtropisch klimaat met een gevarieerd landschap

Ten westen van de Likhibergen ontspant zich een gevarieerd landschap met vruchtbare stukken land die gevoed worden door regenbuien. Hier groeien tal van citrusbomen en tevens zijn er theeplantages. Aan de kust liggen wetlands die ingekapseld worden door de ten noorden en zuiden liggende heuvels die de voorbode vormen van de daar weer achter liggende bergen. Het oostelijke deel van de Likhibergen is aanzien droger en eenzijdiger.

Het klimaat in Georgië varieert per gebied in de zomermaanden. In de winter is het vrijwel overal koud. Het gebied rond de Zwarte Zee is het aantrekkelijkst met een subtropisch klimaat in de zomermaanden. Het vochtige, subtropische klimaat brengt wel behoorlijke hoeveelheden neerslag met zich mee. Het oostelijk deel van Georgië is daarentegen droger met warme temperaturen. In de bergen zijn de temperaturen aanzienlijk lager dan op de laagvlaktes.

Multiculturele hoofdstad Tblisi

De hoofdstad Tblisi is absoluut een multiculturele stad te noemen. Een geschiedenis vol buitenlandse bezettingen en immigratie heeft daartoe bijgedragen. De Perzen, Ottomanen (Turken), Mongolen en natuurlijk de Russen hebben allen bijgedragen aan de culturele rijkdom van Tblisi, hoewel er destijds natuurlijk niet op een dergelijke wijze tegen de bezettingen van buitenlandse mogendheden werd aangekeken.

De stad wordt in twee delen gespleten door de Mtkvari rivier. Op de oever vind je een verscheidenheid aan historische bezienswaardigheden waaronder kerken, moskeeën, kastelen en andere bouwwerken. Om een goed idee van het land en haar geschiedenis te krijgen is het raadzaam een bezoek te brengen aan het Janashia museum van Georgië.

Bezienswaardigheden nabij Tblisi

Tblisi met al haar bezienswaardigheden en musea is de meest interessante stad van Georgië en daarbij is het een prima uitvalsbasis voor excursie naar nabij gelegen historische en natuurlijke bezienswaardigheden. De voormalige hoofdstad Mtskheta, inmiddels opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco, is een voorbeeld van een dergelijk excursiedoel. Op een paar kilometer van de stad ligt één van de oudste kloosters van het land, de Shio Mghvime.

Een andere bestemming die niet te ver weg ligt van Tblisi is de oude stad Gori. Al voor het begin van de jaartelling waren hier verdedigingswerken gebouwd. Tevens is het de geboorteplaats van de beruchte Sovjet leider Stalin. Deze bloeddorstige leider werd hier geboren 1879 en woonde er tot zijn vijftiende levensjaar. Er zijn een aantal plekken zoals een standbeeld en een museum die aan de beroemdste inwoner van Gori herinneren.

Kloostergrotten in de woestijn

In het oosten liggen de bijzondere kloostergrotten van Davit Gareja. De kloostergrotten bevinden zich in een dor en woestijnachtig gebied waar veel slangen voorkomen. Een prachtig decor voor deze historische bezienswaardigheden die in lijmstenen rotsen zijn uitgehouwen. De grotten dateren uit de 6de eeuw maar door vernielingen van o.a. de Mongolen zijn delen herbouwd in een later stadium.

De kloosters werden gesticht door Davit. Hij wordt gezien als één van de 13 Syrische voorvaderen uit de geschiedenis. Het graf van Davit bevindt zich ook bij het complex. Tegenwoordig leven er weer monniken dus bij een bezoek dien je daarmee rekening te houden. Zij zullen bijvoorbeeld beledigd zijn als je niet gepaste kleding draagt.

Wetlands bij de Zwarte Zee

In het (zuid)westen van Georgië, nabij de Zwarte Zee, niet ver van de plaatsen Poti en Maltakva liggen de wetlands van Kolkheti. Dit prachtige natuurgebied met moerassen, rivieren, meren en een diversiteit aan planten is een belangrijke plaats voor vogels, vissen en kikkers. Het Paliastomi-meer wordt als één van de mooiste plekjes van het gebied beschouwd.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.