Nederland

Steeds meer mensen vieren vakantie in Nederland zelf. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien de zomers in Nederland steeds droger en warmer worden én omdat Nederland zo veel meer te bieden heeft dan men denkt.

Groningen

Groningen is een provincie in het noorden van Nederland met 582.649 inwoners (augustus 2015), waarvan een derde in de gelijknamige hoofdstad Groningen woont. De provincie wordt ook wel Stad en Ommelanden genoemd, omdat historisch de stad (van oorsprong Saksisch) en het omringende platteland (van oorsprong grotendeels Fries), een gelijkwaardige positie in het gewest innamen. De drie historische Ommelander kwartieren zijn Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier.

Friesland

Friesland is een provincie in het noorden van Nederland. Friesland telt 646.092 inwoners (augustus 2015). De hoofdstad is Leeuwarden. Naast het Nederlands heeft in de provincie het Fries de status van bestuurstaal. In het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door de provincies Overijssel en Flevoland. In het Duitse Nedersaksen wordt de provincie in wetenschappelijke kringen ook wel aangeduid als Westerlauwers Friesland.

Noord-Holland

Noord Holland is een provincie in het noord-westen van Nederland. Het grenst aan de Noordzee, ligt ten noorden van Zuid Holland en Utrecht en ten westen van Flevoland en Friesland. Noord Holland heeft ongeveer 2.8 miljoen inwoners en een oppervlakte van zo’n 2.670 km2. De hoofdstad van Noord Holland is Haarlem, en Amsterdam, de hoofdstad van Nederland is de provincie’s grootste stad.

Zuid-Holland

Zuid-Holland is een provincie in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad is Den Haag, de grootste stad is Rotterdam.

Zuid-Holland is één van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld. De provincie meet 3403 km² en het aantal inwoners is 3.607.150 (augustus 2015), waarmee Zuid-Holland de bevolkingsrijkste provincie van Nederland is.

Zeeland

Zeeland is een provincie in het zuidwesten van Nederland. Zeeland grenst aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant en de Belgische provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en (voor een klein stuk) Antwerpen. Zeeland telt ongeveer 400.000 inwoners, bestuurlijk centrum van de provincie is de hoofdstad Middelburg. De gemeente met de meeste inwoners is echter Terneuzen. Het bijvoeglijk naamwoord is Zeeuws en de bewoners heten Zeeuwen.

Noord-Brabant

Noord-Brabant, vaak verkort tot Brabant, is een provincie in het zuiden van Nederland. De hoofdstad van de provincie is ‘s-Hertogenbosch; de grootste stad is Eindhoven. Noord-Brabant grenst in het noorden aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Gelderland, in het westen aan Zeeland, in het oosten aan Limburg.

Limburg

Limburg is de mooiste van de twaalf provincies van Nederland en ligt in het zuidoosten van het land. Limburg wordt in het noordoosten begrensd door Gelderland, in het noordwesten door Noord-Brabant, in het westen en zuiden (Voeren) door de Belgische provincie Limburg, en eveneens in het zuiden door de Belgische provincie Luik en in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De hoofdstad is Maastricht.

Utrecht

Utrecht is met een oppervlakte van 1385 km² de kleinste provincie van Nederland. De provincie telt ca. 1.268.489 inwoners (augustus 2015). De dichtbevolkte en centraal gelegen provincie wordt algemeen tot de Randstad gerekend. De hoofdstad en grootste stad is Utrecht. Deze stad was het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht dat de voorloper was van de huidige provincie. De op een na grootste stad van de provincie is Amersfoort, gevolgd door Veenendaal, Zeist en Nieuwegein.

Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. De provincie is gelegen in het midden en oosten van Nederland en wordt in het noordoosten begrensd door Overijssel, in het oosten door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het zuiden door Limburg en Noord-Brabant, in het uiterste zuidwesten door Zuid-Holland, in het westen door de provincie Utrecht, in het noordwesten door de Veluwerandmeren, met aan de overkant Flevoland.

Flevoland

Flevoland is een provincie in het midden van Nederland. Het is de jongste van de twaalf provincies en bestaat uit de Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland en Zuidelijk Flevoland, alle ontstaan door drooglegging van delen van de voormalige Zuiderzee, met daarbinnen de voormalige eilanden Urk en Schokland. Flevoland wordt in het uiterste noorden begrensd door Friesland, in het noordoosten door Overijssel en in het westen door het Markermeer en het IJsselmeer.

Drenthe

Drenthe of, verouderd, Drente is een provincie in Nederland, gelegen in het noordoosten van het land. Grofweg gezien grenst ze in het noorden aan de provincie Groningen, in het oosten aan de Duitse deelstaat Nedersaksen, in het zuiden aan de provincie Overijssel en in het westen aan de provincie Friesland. De hoofdstad en tevens grootste plaats is Assen; de gemeente met de meeste inwoners is Emmen.

Overijssel

Overijssel is een provincie in het oosten van Nederland. De rivier de IJssel vormt in het zuidwesten grotendeels de natuurlijke grens met Gelderland. Overijssel grenst in het noorden aan Drenthe, in het noordoosten aan Nedersaksen, in het zuidoosten aan Noordrijn-Westfalen, in het zuiden en zuidwesten aan de provincie Gelderland, in het uiterste westen aan Flevoland en in het noordwesten aan Friesland.

Vakantieparken in Nederland

Een vakantiepark in Nederland is een park waarop allerlei vakantiehuizen staan. Deze huizen worden door de eigenaar van het Nederlands park verhuurd aan vakantiegangers. Permanent mag er niet in deze vakantiewoningen gewoond worden. De huizen worden meestal per weekend, week of midweek verhuurd. Meestal zijn vakantieparken in de winter gesloten, maar sommige parken zijn het gehele jaar geopend. Een vakantiepark heeft meestal veel leuke voorzieningen, zoals een zwembad, een bowlingbaan, een tennisbaan, een filmzaal en een discotheek. Ook zijn er vaak speeltoestellen en wordt er door een animatieteam een activiteitenprogramma in elkaar geknutseld. Vakantie in een bungalow op een vakantiepark is dus ideaal als u met kinderen op vakantie gaat, want die kunnen zich dan ook gemakkelijk zelf vermaken.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.