Cambodja

Vakantie Cambodja

Cambodja is vandaag de dag 4,5 maal zo groot als Nederland en kent ongeveer 13 miljoen inwoners. De tijd van bloei begon rond 800 onder koning Jayavarman II. Zijn vele opvolgers maakten het rijk van Angkor tot een gebied dat zich uitstrekte over de buurlanden Laos, Vietnam, Thailand en zelfs tot in Burma. Vanaf 1863 wordt Cambodja gekoloniseerd door Frankrijk. Samen met Vietnam en Laos vormen deze landen Indo-China. Aan dit koloniale tijdperk komt in 1954 een einde wanneer de Fransen verslagen worden bij het plaatsje Dien Bien Phu. Koning Sihanouk neemt de leiding over in Cambodja.

Het land van Angkor

Cambodja heeft erg geleden onder de Vietnamoorlog. De talrijke Amerikaanse bombardementen en de vele mijnen moesten het Vietnamees communisme terug dringen. In diezelfde tijd ontwikkelde zich ook de Khmer Rouge. Deze communistische beweging onder leiding van Pol Pot bracht Cambodja naar de afgrond. Wanneer in 1975 de Khmer Rouge Phnom Penh binnenvalt en de bevolking het platteland op jaagt, beginnen langzamerhand ook de “zuiveringen”. In een paar jaar tijd worden er 3-4 miljoen Cambodjanen vermoord. Om deze periode in de Cambodjaanse geschiedenis beter te kunnen begrijpen is het interessant om de film The Killing Fields te bekijken. In 1978 kwam er een eind aan deze verschrikkingen. Vietnam greep in en Cambodja kreeg een door communistisch Vietnam gesteunde regering Het land heette voortaan Volksrepubliek Campuchea. In 1998 overlijdt Pol Pot.

Killing Fields Cambodja
Een traditie in Cambodja: bezoekers van de Killing Fields hangen een armbandje op na hun bezoek.

Authentiek

Cambodja is nog geheel authentiek en je zult je verbazen over de overweldigende natuur, de eeuwenoude tradities, de folklore en de vele monumenten. Het hoogtepunt uit dit luisterrijke verleden hervindt zijn glans in Angkor Thom en Angkor Wat, het grootste tempelcomplex ter wereld!

Cambodja steeds toegankelijker

Door de verbetering van de infrastructuur wordt Cambodja steeds toegankelijker. Cambodja heeft een prachtige natuur. In het land herken je de overblijfselen uit haar koloniale verleden. Verder tref je er schitterende Khmertempels en prachtige Khmerkunst aan. De stranden in het zuiden zijn schitterend.

Bijzonder landschap

Het landschap van Cambodja is bijzonder, zeker als je het vergelijkt met haar buurland Thailand. Veel van de grond is nog niet ontgonnen. Cambodja heeft vele savannes en in het zuiden ook wat bergen. De bosrijke gebieden kennen een bijzonder “wildlife”. Olifanten, tijgers en beren komen hier in het wild voor. Tussen Siem Reap en Phnom Penh ligt Ton Lé Sap, het meest visrijke meer van Azië. Dit water staat in verbinding met de Mekhong rivier.

Het Boeddhisme is de belangrijkste godsdienst in Cambodja. De bevolking van Cambodja bestaat uit verschillende bevolkingsgroepen, waarvan de Khmer bevolking de grootste is. Er woont ook een aanzienlijke groep Vietnamezen en Chinezen. Cambodjanen zijn zeer gastvrij, behulpzaam en zeer vriendelijk.
De hoofdstad Phnom Penh geeft een beeld van haar tragische verleden onder het Pol Pot regime. De badplaats Sihanoukville is een heerlijke plaats voor ontspanning.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.