Bodrum

Vakantie Bodrum

Bodrum is zonder twijfel de meest geliefde bestemming aan de Turkse Westkust. Misschien is dat wel omdat dit de “meest complete” badstad is aan deze kust. In Bodrum kan je je uitleven op het strand zoveel en zo lang je wil, maar ook in het stadscentrum is een en ander te beleven. Daarnaast zijn er in Bodrum enkele factoren die het vakantiegevoel nog versterken, zoals de aanwezigheid van leuke witte huisjes en de ligging van de hotels.

Veel hotels zijn ondergebracht in de wijk Gümbet, niet ver van het strand overigens. Dat maakt de verplaatsingen naar het strand eenvoudig, maar snijdt je toch ook een beetje af van de plaatselijke bevolking en cultuur. Maar dit wordt allicht enigszins goedgemaakt doordat iedere vakantieganger wel eens een kijkje wil nemen in het stadscentrum.

Een vliegvakantie naar Bodrum is niet alleen geschikt voor de liefhebbers van zon en een mooi kleurtje, ook de meer actieve vakantieganger komt hier aan zijn trekken doordat er ook mogelijkheden zijn voor andere watersporten, zoals onder meer duiken. Hou je van een tochtje op zee, dan kan je met de boot helemaal naar het Griekse eiland Kos (Istanköy in het Turks). Een visum is niet nodig, een paspoort volstaat.

Wil je echt even weg van het strand dan vind je in Bodrum een aantal toch wel interessante bezienswaardigheden. Eerst is er het Mausoleum dat Mausollos liet bouwen in de 4e eeuw voor Christus. In de Oudheid hoorde het bij de 7 wereldwonderen, maar ergens tussen de 12e en de 16e eeuw verviel het tot een ruïne, misschien ten gevolge van een aardbeving. Op een schiereiland staat wat er nog rest van een kasteel van Sint-Petrus dat de Johannieters bouwden in de 15e eeuw. Vooral interessant is het museum daar: een van de meest vooraanstaande ter wereld op het vlak van onderwaterarcheologie. Ook interessant is een bezoekje aan het oude theater dat plaats bood aan vele duizenden toeschouwers. Op weg naar dat theater kom je voorbij de Myndospoort, die door Alexander de Grote werd veroverd toen deze plaats nog Halikarnossos heette.

Stranden Bodrum

De mooiste stranden van Bodrum liggen in de buurt van de wijk Gümbet. Niet alleen de nabijheid van de hotels is aangenaam, je hebt er ook zicht op de witte huisjes die tegen de helling gebouwd zijn. Daar staan ook een aantal windmolens die geleidelijk aan hersteld worden. Niet alleen talloze Europeanen brengen hier hun vakantie door, ook welgestelde Turken houden van Bodrum, dat wel eens het Turkse Saint-Tropez genoemd wordt. Wie het liever wat rustiger én luxueuzer heeft tijdens de vakantie, die moet naar het ongeveer 20 km verder gelegen Yaliçiftlik.

In de onmiddellijke omgeving van de wijk kan je duiken en andere watersporten beoefenen. Behoorlijk wat boten leggen aan in de haven van Bodrum. Niet alleen vissersboten, plezierjachten en cruiseschepen, maar ook de veerboot die je op minder dan een uur naar het Griekse eiland Kos brengt.

Bij een strandvakantie hoort ook een bezoek aan het stadscentrum. Behalve de soms leuke winkeltjes en boetiekjes vind je er ook een bazaar waar het prettig winkelen is en natuurlijk een grote keuze aan restaurants waar je van de lekkere Turkse keuken kan proeven, al zijn Griekse invloeden niet ver weg. Vind je hier toch niet je keuze, trek dan eens naar Gümüslük, dat weliswaar ruim twintig kilometer verder ligt, maar ook flink voorzien is van restaurants allerhande.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.