Alanya

Vakantie Alanya

Alanya wordt vaak beschouwd als de meest bezochte badplaats langsheen de Turkse Rivièra. Daarvoor zijn meerdere goede redenen te bedenken. Niet alleen beschikt Alanya over een zeer mooie selectie aan hotels en appartementen en daarnaast prachtige stranden. Ook ’s nachts staat de wereld bijlange niet stil in Alanya, zodat je 24 uur per dag kan profiteren van je vliegvakantie. In dezelfde buurt als het uitgaanscentrum van Alanya zijn er daarenboven tal van winkels en boetieks waar je je vakantiegeld naar hartenlust kan spenderen. Nogal wat van die handelszaken verkopen lederwaren. Moet het gezegd dat er in deze soms drukke omgeving ook behoorlijk wat restaurants en aanverwante zijn die je graag welkom heten.

Behalve de vaak fraaie hotels in de stad zelf is er nog veel meer accommodatie beschikbaar langs de kust in de buurt. In Yesilköy werden er diverse resorts gebouwd. Okurcalar, zowat dertig km westelijk van het centrum moet hiervoor niet onderdoen.

Ongetwijfeld is de ommuurde burcht de belangrijkste bezienswaardigheid van de strategisch gelegen stad. Deze versterking werd in de 13de eeuw gebouwd door de Seldsjoeken, de toenmalige heersers. Een dolmus zorgt voor het vervoer tussen het stadscentrum en deze eeuwenoude burcht. Ter bescherming van de lager gelegen stad en hun marinebasis bouwden de Seldsjoeken een achthoekige toren met 5 verdiepingen, de Rode Toren.

In en rond de stad liggen enkele bekende grotten. In de Piratengrot, alleen toegankelijk met kleine scheepjes, schuilden vroeger inderdaad piraten. Nu vind je er vooral druipsteen. De Liefdesgrot heeft een lengte van ongeveer vierhonderd meter. De meest bekende grot is deze van Damlatas, een druipsteengrot met een constante vochtigheidsgraad en een temperatuur van 22 à 23°C. De omstandigheden in de grot zouden ideaal zijn voor astmapatiënten. Een groot deel van de voormiddag is de grot daarom voor hen gereserveerd, mits voorlegging van een doktersvoorschrift.

Stranden Alanya

Alanya is gelegen aan de voet van een grote rots die het zandstrand in tweeën deelt. Een van de stranden is genoemd naar Cleopatra: zij kreeg het strand en de ganse achterliggende provincie Cilicië cadeau van Marcus Antonius, een van de leden van het triumviraat dat indertijd het Romeinse Rijk bestuurde. Volgens de legende baadde zij hier elke dag. Het tweede stadsstrand, het Oost-strand daalt minder snel af naar de zee en draagt dan ook de voorkeur weg van families met kinderen. Er zijn nog meer stranden in de buurt, maar dan moet je toch een aantal kilometers in de richting van het stadje Gazipasa.

De stranden van Alanya zijn niet meteen de breedste van de Turkse Rivièra. In de buurt van de grootste verzameling hotels, oostelijk van de burcht, vormt de kustweg de grens tussen het strand en deze accommodaties.

Hier en daar zijn de zandstranden bedekt met grind, soms ook wel eens met kiezelsteentjes. Naarmate je verder in zee gaat liggen er meer kiezelstenen op de bodem. Op enkele plaatsen wordt het strand onderbroken door rivieren die in de zee uitmonden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.