Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika (afgekort VS of in het engels USA),  bestaat uit een federatie van 50 staten. en het district Columbia. Twee van deze vijftig staten, Hawaii en Alaska, liggen gescheiden en grenzen niet aan één van de  andere staten. Tot de VS behoren ook een aantal eilanden. Deze liggen in de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan. De verenigde staten is het op 2 na grootste land ter wereld zowel qua oppervlakte als qua inwonersaantal. In het noorden grenst de verenigde staten aan Canada, en in het zuiden aan Mexico.

Washington DC is de hoofdstad en tevens het politieke centrum. New York is de grootste stad van de VS en daarmee ook het economische centrum.

De 50 staten die behoren tot de Verenigde Staten zijn

[su_table]

WestenMiddenOosten
AlabamaLouisianaOhio
AlaskaMaineOklahoma
ArizonaMarylandOregon
ArkansasMassachusettsPennsylvania
CaliforniëMichiganRhode Island
ColoradoMinnesotaSouth Carolina
ConnecticutMississippiSouth Dakota
DelawareMissouriTennessee
FloridaMontanaTexas
GeorgiaNebraskaUtah
HawaïNevadaVermont
IdahoNew HampshireVirginia
IllinoisNew JerseyWashington
IndianaNew MexicoWest Virginia
IowaNew YorkWisconsin
KansasNorth CarolinaWyoming
KentuckyNorth Dakota

[/su_table]

Visum

Nederland valt onder het zogenaamde Visa Waiver program. Dit houdt in dat je in verband met de aangescherpte veiligheidseisen naast een geldig paspoort verplicht bent om uiterlijk 72 uur voordat je vertrekt toestemming te vragen bij de Amerikaanse overheid. Dit noemt men een ESTA. Wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort en je bent niet van plan om langer dan 90 dagen in de VS te blijven, dan heb je geen visum nodig maar een ESTA. Ga je langer dan 90 dagen? Dan heb je wel een visum Amerika nodig.  Meer informatie over ESTA Amerika.

Douane en Paspoort

Wanneer u naar Amerika reist MOET uw paspoort minstens geldig zijn tot en met het einde van uw verblijf. Ieder persoon in uw gezelschap MOET een EIGEN paspoort hebben. Dit geld dus ook voor kinderen/baby’s.

Zorg ervoor dat u op tijd uw paspoort controleer op geldigheid. Even snel op het laatste moment een noodpaspoort aanvragen klinkt leuk, maar de douane van de VS accepteert een noodpaspoort UITSLUITEN in echte noodgevallen (medische noodgevallen / gestolen bagage etc).

Wanneer u langer dan 90 dagen in Amerika wil verblijven heeft u een speciaal visum nodig en is een ESTA-reistoestemming niet genoeg. U kunt hierover informatie aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in Amsterdam of Den Haag.

Tijdens de vlucht zal er een wit formulier (het customs declaration formulier) uitgereikt worden dat u dient in te vullen. Hoewel bij de meeste vluchten pennen worden uitgedeeld is het handig zelf een pen bij de hand te hebben. Vul dit formulier naar waarheid in! Heeft u geen goederen meegenomen voor bekenden in Amerika dan kunt u bij bedrag $0 invullen.

Bij de eerste douanepost die u tegenkomt zult u dit formulier moeten laten zien. Nadat u uw koffers heeft opgehaald komt u bij een tweede douanepost, hier dient u het customs declaration formulier in te leveren. Er zijn 2 verschillende rijen bij de douane, let u daar goed op. De ene rij is voor buitenlanders en de andere rij is voor Amerikaanse staatsburgers.

U heeft vast al gehoord dat het hele “douane proces” niet erg vriendelijk en plezierig overkomt. De douane-beambten zijn vaak nors en streng. Zorg er daarom voor dat u tijdens de vlucht al alles op orde maakt. Zorg dat u bij de douane alle papieren gereed heeft, de beambten hebben een hekel aan lange rijen en wanneer ze ook maar denken dat u anderen ophoudt zult u uit de rij genomen worden en opnieuw moeten aansluiten.

Laat u niet het plezier meteen ontnemen bij aankomst op het vliegveld. Deze hele procedure hoort er nu éénmaal bij en is zeker geen afspiegeling van hoe de meeste Amerikanen met u om zullen gaan.

Geldzaken

Je kan in de VS gewoon betalen met contant geld, normale bankpas of met creditcard. Voor het opnemen van geld bij een betaalautomaat (ATM) kan je gewoon gebruik maken van je betaalpas. Denk er wel aan dat je betaalpas geschikt is voor het opnemen van geld in het buitenland! Het meenemen van veel contant geld is dus niet nodig. Het gebruikt van een creditcard is in bijna alle gevallen mogelijk.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen dan zal je die waarschijnlijk vanuit Nederland meenemen naar Amerika. Het is verstandig om voor alle medicijnen die je gebruikt een “medicijnen paspoort” te halen. Dit kan je doen bij de apotheek die normaal je medicijnen verstrekt. Door dit te doen loop je niet het risico dat één van deze medicijnen door de Douane in Amerika in beslag genomen zal worden.

Verstandig is om je medicijnen te verdelen over je handbagage en je koffers. Mocht je één van de twee onverhoopt kwijtraken dan heb je in ieder geval genoeg reserve om de tijd te overbruggen totdat je weer de mogelijkheid hebt om nieuwe medicijnen te krijgen.

Om er zeker van te zijn dat jouw medicijnen niet onder de narcotica wet van Amerika vallen is het aan te raden dit na te gaan bij de ambassade van de VS in Den Haag. In sommige gevallen kan ook de ANWB u helpen met informatie.

Fooien

Het inkomen van veel personeel, vooral in de dienstverlenende sector (obers, serveersters, taxichauffeurs, barpersoneel, kruiers, kappers), is voor een groot deel afhankelijk van de fooien die men hen geeft. Een normaal gebruik is dat je in ieder geval 15% tot 20% fooi geeft. Veel taxichauffeurs verwachten dat je in ieder geval 20% fooi over de totale kosten van je rit betaald.

Kruiers, portiers en piccolo’s (zowel op het vliegveld als bij het hotel) krijgen over het algemeen $0,50 tot $1 per koffer.

Schoonmakers/schoonmaaksters en kamermeisjes geef je $1 tot $2 per dag.

Let er op dat in sommige restaurants en drinkgelegenheden de fooi al in de rekening is opgenomen. Wanneer je op je rekening (invoice/bill) “gratuity included” of “tip included” ziet staan is het dus niet nodig nog een extra fooi bij te leggen. Het mag wel, maar het is niet perse nodig.

In zelfbedieningsrestaurants hoef je geen fooi te geven, maar is het aan jou of je iets extra’s wilt geven.

Wanneer je twijfelt over het bedrag dat je aan fooi dient te geven neem dan als regel dat 20% in ieder geval altijd zeer netjes is.

Telefoneren

Vanuit Amerika kan je met een vaste lijn op een aantal manieren naar Nederland bellen. Je dient altijd, vanuit elke staat, +31 voor het telefoonnummer te draaien. De eerste 0 van het telefoonnummer dien je weg te laten. Wil je bijvoorbeeld bellen naar het nummer 024-9009000 dan bel je: +31-24-9009000.

Wanneer je regelmatig naar dezelfde persoon belt in Nederland dan kan je afspreken om collect te bellen. Dit betekend dat de ontvangende partij (degene naar wie je belt) de kosten betaald. Een collect call maak je door 1-800-collect in te toetsen op de telefoon. Je krijgt daarna een operator die je door zal verbinden naar het gewenste nummer. De ontvangende partij zal elk gesprek moeten bevestigen dat zij de kosten op zich nemen.

Goedkoper is het om een prepaid telefoonkaart mee te nemen, of nog beter, in Amerika te kopen. Hiermee kun je enorm veel kosten besparen. Prepaid kaarten kan je in Nederland bijvoorbeeld bij de ANWB kopen maar vaak ook bij een gewone telefoonwinkel.

Let erop dat in veel hotelkamers een telefoon te vinden is. Gebruik deze echter NOOIT om rechtstreeks naar Nederland te bellen. De kosten van deze gesprekken zijn enorm hoog en kunnen oplopen tot meerdere dollars per minuut!

Elektriciteit

Het elektriciteitssysteem in Amerika is anders dan dat in Nederland. In Amerika komt er geen 220 volt maar 110 volt uit het stopcontact. Sommige apparaten werken niet, of slecht, op 110 volt. Controleer dit dus voordat je deze apparatuur mee naar Amerika neemt.

Wat je in ieder geval nodig hebt is een reisstekker. Deze stekker heeft een verloop waardoor de stekker van jouw apparaat toch in de stopcontacten in Amerika kunt gebruiken. Zonder deze reisstekker krijg je in 99% van de gevallen je stekker niet in het stopcontact. Reisstekkers zijn te krijgen bij een goede elektronicawinkel, maar ook bij de Blokker, Hema, enzovoort.

Mocht je je reisstekkers onverhoopt vergeten, dan kan je deze op het vliegveld nogmaals aanschaffen. Neem genoeg stekkers mee, je zult zien dat je vaak meer apparaten aangesloten hebt dan je denkt.

Vliegen naar Amerika

Wanneer je naar Amerika reist zal je rekening moeten houden met een vluchttijd van ongeveer 7-8 uur naar de oostkust en ongeveer 10-11 uur naar de westkust.

Er zijn diverse maatschappijen die rechtstreekse vluchten aanbieden. Natuurlijk is het verstandig het prijzen te vergelijken van vliegtickets PER maatschappij, maar let er wel op dat er behalve een prijsverschil ook een verschil is in de mate van comfort. Bij sommige vliegmaatschappijen kan je extra services bijboeken zoals meer beenruimte, betere zitplaatsen, maaltijden, multimedia (eigen audio- en videoapparaten), slaapartikelen etc. Dit maakt de vlucht misschien wat duurder maar ook comfortabeler voor jou en je reisgenoten.

Auto huren Amerika

Het huren van een auto of camper kan uitstekend vanuit Nederland via internet. Wanneer je een auto gaat huren is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Er zijn een groot aantal verhuurbedrijven, maar het is aan te raden bij één van de grotere organisaties te huren. De bekendste en betrouwbaarste aanbieders van huurauto’s in Amerika hebben wij hieronder voor je geselecteerd.

Vaststellen welke auto u nodig heeft

Voordat u definitief een auto reserveert is het belangrijk bepaalde factoren af te wegen. Dit helpt u bij het maken van uw keuze.

  • Met hoeveel personen reist u en hoeveel bagage bent u van plan mee te nemen (koffers)
  • Hoeveel kilometer gaat u met de auto overbruggen
  • Welke terreinen en weer condities gaat u tegen komen (onverharde wegen, bergwegen, snelwegen, sneeuw, hitte)
  • Gaat u voor functioneel of wilt u een “fun” auto zoals een cabrio

Op basis van bovenstaande factoren kunt u een goede keuze maken.

Auto types

  • Economy: 2 volwassenen, 2 kinderen, 2 kleine koffers
  • Compact: 2 volwassenen, 2 kinderen, 1 grote en 2 kleine koffers
  • Midsize (of Intermediate): 2 volwassenen, 3 kinderen, 2 grote en 2 kleine koffers
  • Fullsize: 3 volwassenen, 2 kinderen, 2 grote en 3 kleine koffers
  • Premium: 5 volwassenen, 1 kind, 3 grote en 2 kleine koffers
  • Luxury: 6 volwassenen, 4 grote en 2 kleine koffers
  • Convertible: 2 volwassenen, 2 kinderen, 2 kleine koffers
  • Sport Utility Vehicle: 4 volwassenen, 1 kind, 4 grote en 2 kleine koffers
  • Small Minivan: 7 volwassenen, 3 grote en 2 kleine koffers
  • Large Minivan: 8 volwassenen, 4 grote en 3 kleine koffers

Als u een redelijke rondreis gaat maken dan is het een aanrader om in ieder geval een midsize of groter te nemen. Hou er rekening mee dat Amerika een groot land is en u onbewust veel kilometers zult maken. Om dit comfortabel te maken is een compact of economy eigenlijk net te klein.

Voor de warmere gebieden kunt u natuurlijk voor een “fun car” gaan. Hieronder vallen de cabrio’s of de bijzondere merken zoals bijvoorbeeld een Hummer. Deze zijn over het algemeen wel duurder, en niet altijd even praktisch. Met 4 personen plus koffers in een cabrio is dan dus ook niet zo handig.

Belangrijke tips voor het huren van een auto in Amerika

  • Bij alle autoverhuurbedrijven zult u in het bezit moeten zijn van een credit card. Let er op dat de credit card op naam staat van de hoofdbestuurder. Als dit niet het geval is kan het zijn dat het verhuurbedrijf extra kosten rekent om dit ter plaatse weer om te zetten.
  • De meeste aanbieders hebben een vestiging op elk vliegveld. Na het uitchecken loopt u naar de loketten en neemt u meteen uw auto mee als u heeft online heeft gereserveerd vanuit Nederland.
  • Sluit bij het reserveren vanuit Nederland METEEN een CDW schadeverzekering af. Deze dekt schade aan de auto. De CDW is meteen bij de online reservering te boeken en scheelt een hoop gezeur ter plaatse.
  • Wanneer u online boekt meld dan meteen of u de enige bestuurder bent. Als er meerdere bestuurders zijn moet u vaak wat bijbetalen maar bent u WEL verzekerd voor schades.
  • Wanneer u uw auto ophaalt zal men proberen een upgrade te verkopen. Hoewel hier veel negatiefs over gezegd word willen wij u er toch op wijzen dat deze upgrades soms zeer gunstig zijn. Luister u naar het verkoopverhaal en besluit dan pas of u misschien een “leukere” auto krijgt voor een klein bedrag meer.
  • Lees het contract goed door voordat u ondertekent. Zorg ervoor dat de huurdata klopt en kijkt u uw auto goed na op krassen en deuken voordat u aan uw reis begint.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.