Eilanden van de Bahama’s

De eilanden van de Bahama’s

  • Grand Bahama Island
  • De Abacos eilanden
  • De Exumas eilanden
  • Eleuthera
  • Andros
  • Bimini

Grand Bahama Island

De naam van het eiland is afgeleid van het Spaanse woord gran Bajamar (“grote ondiepten”), wat verwijst naar de ondiepe riffen en zandbanken die door de eeuwen heen talloze schepen, van Spaanse galjoenen tot Engels klippers, hebben verwoest. Dankzij de investering van Amerikaanse financiers zoals Howard Hughes heeft Grand Bahama Island een goed ontwikkelde toeristische infrastructuur. Casino’s, stranden en restaurants zijn er nu in overvloed.

Grand Bahama’s Freeport / Lucaya resort is een andere populaire bestemming voor Amerikaanse toeristen, wat komt door een lagere prijskaartje op zo’n beetje alles. Freeport / Lucaya biedt volop mogelijkheden voor lekker eten, entertainment en gokken.

Dit eiland, vooral populair bij gezinnen, biedt ook de beste wandelingen aan in de Bahama’s en een aantal van de mooiste zandstranden. De golfbanen trekken spelers van over de hele wereld aan en zijn gastheer voor de grote toernooien meerdere malen per jaar. U kunt hier een aantal van de beste plekken ter wereld om te duiken vinden, evenals UNEXSO, de internationaal bekende duikschool.

De Abacos

Dit cluster van eilanden en eilandjes is een mekka voor zeilers en andere watersporters die hier het hele jaar door samenstromen- met name in juli, als de Regatta Time in Abaco-race wordt gehouden op de Green Turtle Club. Eeuwenlang hebben de bewoners van de Abacos boten gebouwd, hoewel het toerisme nu de belangrijkste industrie is.

Met uitzondering van Eleuthera’s Harbour Island, zul je nergens anders in de Bahama’s meer een soort van New England charme vinden dan hier. Loyalisten die overgebleven waren na de Amerikaanse Revolutie en zich hier vestigden. De beste plekken om deze ouderwetse charme te ervaren zijn Green Turtle Cay en Elbow Cay, die toegankelijk zijn vanaf Marsh Harbour. Marsh Harbour zelf heeft een internationale luchthaven en een winkelcentrum, hoewel de hotels niet zo goed zijn als die op Green Turtle Cay en Elbow Cay.

Veel van de Abacos is onontwikkeld en onbewoond. Voor het beste van beide werelden kunnen bezoekers verblijven aan de Walker’s, Green Turtle, of Treasure cays, en vervolgens via een boot een tour nemen naar de meer afgelegen gebieden.

De Exumas

Slechts 56 km ten zuidoosten van Nassau bevindt zich dit 588km lange keten van eilanden en eilandjes – de meeste onbewoond. De wateren die u hier kunt vinden, waarvan sommige stukjes de mooiste ter wereld zijn, zijn ook ideaal voor vissen. Vele afgelegen stranden zijn te vinden op rustige eilandjes. Een deel van de James Bond film Thunderball werd gefilmd op Staniel Cay.

De lokale bevolking is zeer gastvrij en als u hier verblijft zult u het gevoel krijgen dat u de archipel bijna voor uzelf heeft. Great Exuma Island is de thuisbasis van een paar goede hotels vooral in George Town, het commerciële centrum van de Exumas. Elk jaar in april vindt in George Town de inter-eiland Family Island Regatta plaats, een groot zeilevenement. Elders op het eiland bevindt zich de Four Seasons Resort en de golfbaan op Emerald Bay. Het Four Seasons heeft een jachthaven met 125 state-of-the-art slips voor zeegaande jachten, samen met een havenmeester.

Het natuurpark Exuma Cays Land en Sea Park, beschermd door de Bahama’s National Trust, beslaat een groot deel van de kustlijn. Het park is alleen per boot bereikbaar en is een van de belangrijkste natuurlijke wonderen en toeristische bestemmingen op de Bahama’s, met een overvloed aan onderzeese leven, riffen en scheepswrakken.

Eleuthera

De lange en slanke vorm van Eleuthera wordt eigenlijk opgebouwd door een reeks van eilanden die de gemeenschappen van de Spaanse Wells (op St. George’s Cay) en de chique Harbour Island omvat. Het heeft de meeste geschiedenis van alle eilanden- de eerste Engels kolonisten arriveerden hier in 1648.

De lengte van het eiland (177km) en de afstanden tussen de verschillende gemeenschappen in Eleuthera hebben ervoor gezorgd dat er drie luchthavens zijn. Frequente vluchten verbinden Eleuthera naar Nassau, dat ongeveer 97 km ten oosten ligt. Eleuthera is vergelijkbaar met de Abacos; Bezoekers worden aangetrokken door de prachtige afgelegen stranden en kilometers aan riffen.

Gregory Town is de hoofdstad van deze eilandketen. Een beetje verder naar het zuiden is Surfers Beach, een van de beste surfplekken in de Bahama’s. Verschillende accommodaties zijn beschikbaar in dit slaperige, lage-budget-georiënteerde deel van Eleuthera. Het enige grote resort in de regio is Club Med in de Haven van Governor’s. Aan de zuidkant van het eiland is Rock Sound, wachtend om te zien of de legendarische Cotton Bay Club ooit zal heropenen.

Aan de kust biedt Harbour Island uitstekende hotels en eten aan, samen met pastelkleurige huizen en de bekende roze stranden- getint door gemalen koraal en schelpen.

Andros

Andros, opgebouwd uit drie grote stukken land, met elkaar verbonden door een reeks van kanalen en eilandjes, heeft de grootste landmassa in de Bahama’s. Het is een trekpleister voor duikers, sportvissers en toeristen.

Het grootste deel van het eiland is onbewoond. De belangrijkste dorpen zijn Town Nicholl’s, Andros Town, en Congo Town; Allemaal bereikbaar met frequente boottochten en vluchten vanuit Nassau. De accommodatie opties variëren er van grote resorts tot kleine, eenvoudige hotels die vooral gericht zijn op vissers.

Het tweede na grootste koraalrif ter wereld ligt voor de kust van Andros, en duikers komen van over de hele wereld om het te verkennen. Het rif stort 1800 meter naar beneden bij de plek die bekendstaat als de Tong van de Oceaan.

Het centrale deel van Noord-Andros, bekend als de “Big Yard”, is meestal een dicht bos van mahonie en pijnbomen waar meer dan 50 soorten orchideeën bloeien. In Zuid-Andros is er 100 vierkante kilometers aan mangrove moeras dat u kunt verkennen. U kunt bij elke hotelreceptie een gids regelen voor een tour of excursie.

Bimini

Bimini, een van de kleinste bestemmingen in de Bahamas, is dicht genoeg bij Miami (net 81km) om een duidelijke onderscheiding te hebben van de andere eilanden van de archipel.

Bimini bestaat een paar eilanden met een totale oppervlakte van 23 vierkante km. Het kleinere Noordelijke gedeelte van Bimini is beter ontwikkeld dan Zuid Bimini. Luxe jachten en vissersboten zijn altijd aangemeerd bij de jachthavens op beide eilanden.

Doordat het een van de beste plekken ter wereld is voor sportvissen, trekt Bimini vele vissers aan voor de grote viswedstrijden. Als u in de voetsporen wilt treden beroemde vissers zoals Zane Grey en Howard Hughes, dan is dit uw eiland. Daarnaast is het gebied uitermate geschikt voor duiken.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.