Curaçao

De ABC eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao liggen dicht bij elkaar in het zuiden van het Caribische gebied. Curaçao ligt op ongeveer 70 km ten noorden van Venezuela, 65 km ten oosten van Aruba en 50 km ten westen van Bonaire. Het eiland is 60 km lang en 8 km breed en is net iets kleiner dan Andorra. Het hoogste punt op het eiland is met 370 meter de Christoffelberg. Het eiland werd in 1642 een kolonie van Nederland. Onder het regime van de Verenigde West Indische Compagnie werden er veel landbouw producten en zout verscheept van en naar de hoofdstad Willemstad. De typisch Nederlandse bouwstijl van verschillende gebouwen verraden daarom de Nederlandse invloed. Tegenwoordig heeft Curaçao meerdere culturen en is de Nederlandse cultuur verweven met de Joodse, Afrikaanse, West Indische en Latijns-Amerikaanse culturen.
Gastvrij en altijd zonnig, Curaçao geeft u een warm welkom. De vriendelijke inwoners, de eerste klas hotels, het heerlijke klimaat, het heldere blauwe zeewater, de fascinerende architectuur, een drijvende markt, een ponton brug, afgezonderde baaien, de rijkdom aan flora en fauna en de vele mogelijkheden voor excursies en entertainment maken Curaçao een Caribische toeristen paradijs. Het mooie Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Een van de mooiste plaatsen in Willemstad is Punda, wat het oudste gedeelte van stad is. Hier staan Nederlandse gebouwen uit de 17e en 18e eeuw.

Curaçao cijfers en feiten

Volledige naam: Curaçao
Oppervlakte: 444 vierkante kilometermeter
Inwoners: 170.675
Hoofdstad:Willemstad 140.000 inwoners
Bevolking: Afrikanen, Europeanen, Nederlanders
Talen: Nederlands, Papiamento, Engels, Spaans
Overheid: Autonome staat van Nederland
Belangrijkste industrie en producten: Olie, toerisme, fosfaten
Belangrijkste handelspartners:USA, EU, Venezuela, Mexico

Natuur op Curaçao

Flora van Curaçao

Op Curaçao zijn veel verschillende cactussen te vinden. Enkele soorten die hier voorkomen zijn de klimmende slang cactus, de kaars cactus, de Mel cactus en de Franse prikkel, die prachtige zalmroze bloemen heeft. De cactus die het meest voorkomt is de Kadushi, die ongeveer 10 meter hoog kan worden.

Fauna van Curaçao

Er is op Curaçao veel te bewonderen op het gebied van fauna. Door haar oorsprong als vulkanisch eiland, het in eerste instantie geïsoleerde bestaan en vervolgens door de koloniale overheersing is er veel te genieten. Dieren die hier onder andere voorkomen zijn de wit staart herten, de Dori (een kikker met ogen als insecten), hagedissen, leguanen en niet giftige slangen. Verder leven hier een aantal soorten vogels waaronder de parkiet, flamingo’s en kolibries. In de zee om Curaçao heen kan je onder andere dolfijnen, zeeschildpadden, schorpioenvissen en barracuda’s.

Nationale parken van Curaçao

Christoffel nationaal park is een nationaal park in Curaçao. In dit natuurreservaat is een rijke variatie te vinden van planten en dieren en het heeft veel recreatiemogelijkheden te bieden zoals; wandelen en paardrijden. Het Curaçao onderwaterpark is een koraalrif van 12,5 mijl dat wordt beschermd als een Nationaal Park.

Klimaat op Curaçao

Wanneer men op vakantie naar Curaçao wilt, speelt het klimaat geen rol. Met een constante temperatuur van ongeveer 28 graden Celsius is het er altijd warm. Daarbij is er altijd een briesje aanwezig die het allemaal erg aangenaam maakt.
Als het er al regent is dat voornamelijk in november of december. Het eiland ligt onder de orkaan grens en daardoor hoeft men ook geen rekening te houden met het orkaan gevaar. Wanneer duiken de reden is van een vakantie op Curaçao dan is de periode september tot en met december het meest aan te raden aangezien het er dan wat rustiger is. Zoals in heel het Caribische gebied is het hoogseizoen in de periode december tot en met april. 

Curaçao gewoontes, lokale gebruiken

Fooien op Curaçao.

Het is natuurlijk aan jezelf om wel of geen fooi te geven. Wanneer je dit wel overweegt is het een gewoonte om bijvoorbeeld portieren 1,- ANG per tas en taxichauffeurs ongeveer 10% van de totaalprijs als fooi te geven. Bij restaurants zit de fooi vaak inbegrepen bij de rekening.

Niet vergeten mee te nemen op Curaçao

Natuurlijk weet je zelf ook wel wat je mee moet nemen naar Curaçao. Maar mocht je bijvoorbeeld batterijen, zonnebrandcrème, sportkleding en boeken vergeten mee te nemen, wees er dan op voorbereid dat deze op Curaçao allemaal duurder zijn dan in Nederland. Lokale winkels hebben de meeste artikelen. Tevens is het aan te raden om muggenzalf mee te nemen, want dit is vaak niet in grote getale aanwezig, vooral tijdens het regenseizoen.

Religie op Curaçao

Katholiek, Joods, Anglicaan, Methodistisch

Curaçao evenementen en culturele attracties

Nieuwjaarsdag – 1 januari

Nieuwjaarsdag (wanneer het in Nederland 0.00 uur is, is het op Curaçao plaatselijk 19.00 uur.)

Curaçao Carnaval – februari

Het carnaval is het grootste evenement van Curaçao, die iedere februari wordt gehouden. Mensen gaan gekleed in wilde outfits en verzamelen zich in onder andere in het Otrobanda district in Willemstad en dansen dan door de straten. 

Great Seu March

Op Paasmaandag viert de ‘Great Seu March’de traditionele cultuur met zang, dans en kostuums.

Koninginnedag – 27 arpil

De verjaardag van de koning wordt ook op Curaçao gevierd.

Dag van de Arbeid – 1 mei

Dag van de Arbeid

Dag van de vlag – 2 juli

Dag van de vlag

Curaçaos Cariben Jazz Feest – oktober

Curaçaos Caribbean Jass Fest, dat 2 dagen lang in oktober wordt gehouden. Dit is een rustig evenement dat internationale jazz muzikanten naar Willemstad brengt.

Kerstavond – 24 december

Kerstavond (halve feestdag)

Kerst – 25 & 26 december

Eerste Kerstdag & Tweede Kerstdag

Oudejaarsdag – 31 december

Oudejaarsavond (halve feestdag)

Activiteiten op Curaçao

Snorkelen en duiken

Curaçao heeft meer dan 100 duikplaatsen die over de hele wereld bekend zijn met een zicht van 60 tot 150 feet en watertemperaturen van 70 tot 85 graden Fahrenheit. Het Curaçao onderwaterpark is een koraalrif van 12,5 mile dat wordt beschermd als een Nationaal Park.Gidsen zijn te huur en er worden lessen voor beginners aangeboden.

Diepzee vissen 

Privéboten zijn altijd beschikbaar voor verhuur. De merlijn, dolfijn, zeilvis, tonijn en wahoo, barracuda en de snapper die in de nabij gelegen wateren te vinden zijn, bieden een spannende uitdaging, ook voor de wat gevorderde vissers.

Golfen

Bij ‘Blue Bay Golf & Beach Resort’ zijn de zand, zee en spectaculaire omgeving wat de golfer geïnteresseerd houd tot aan de laatste hole. Het 18-holes golfbaan waar ook kampioenschappen worden gehouden zorgen ervoor dat u niet alleen een goede slag heeft, maar ook een goede camera meebrengt.

Met dolfijnen zwemmen

Verschillende ‘Zwem met dolfijnen’ programma’s geven u de uitzonderlijke mogelijkheid om met de prachtige ‘Bottlenose’ dolfijn (ook wel de grijze dolfijn genoemd) te zwemmen en te spelen. U krijgt hierbij instructies van de dolfijntrainers.

Jeep Safari

Indien u het platteland van Curaçao wilt leren kennen, kan dat heel goed per Jeep. Langs smalle paden, grote landgoeden, boerderijen, grotten, flamingo’s, grote cactusvelden en veel prachtige stranden. De toer wordt gehouden op woensdag en vrijdag. De ervaren rijders kunnen ook een sterrit maken in de nacht. Voor meer informatie over de tours, kunt u de verschillende touroperators benaderen.

Willemstad

Het westerse gedeelte van het oude Willemstad, Otrabanda, is een van de meest indrukwekkende en historische gebieden van de Carribean. Ook al is het in de 18e en 19e eeuw gebouwd, ziet u in Otrabanda het oude Curacao. Van smalle en mysterieuze paden en lanen met monumenten die alle weersomstandigheden hebben weerstaan tot een glorieus verleden en een geweldige architectuur. Tours worden iedere donderdag gegeven.

Reizen naar Curaçao

Vliegen naar Curaçao

Behalve als u met een cruise komt, is de enige manier om naar Curacao te komen, per vliegtuig. Vanuit de Verenigde Staten vanaf Miami, Atlanta, Chicago en New York vliegen; Air Aruba, ALM, American Airlines, Guyana Airways en United regelmatig naar het eiland. Vanuit Europa vliegt de KLM dagelijks van Amsterdam naar Curaçao en TAP AIR Portugal heeft directe vluchten vanuit Lissabon. Bij de meeste overige Europese vluchten dient overgestapt te worden in de hoofdstad van Puerto Rico; San Juan. Air Aruba en de KLM vliegen tussen Curaçao, Aruba en Bonaire, terwijl Avensa dagelijkse vluchten heeft naar Carácas, de hoofdstad van Venezuela.

Reizen in Curaçao

Met Auto of Jeep Curaçao verkennen

De meeste mensen die Curaçao bezoeken, huren een auto of jeep om naar de beste stranden en duikmogelijkheden te komen. Er zijn genoeg autoverhuur bedrijven op het vliegveld en bij de verschillende grote hotels. U bent verplicht een geldig rijbewijs te hebben. U dient aan de rechterkant te rijden en goed op te letten voor ezels en geiten, zelfs in de hoofdstad. Het verkeer kan chaotisch zijn en de landkaarten en verkeersborden zijn niet erg duidelijk.

Busvervoer in Curaçao

Om rond te reizen in Willemstad, zijn de konvoois het beste te gebruiken, de te vertrouwen, gele bussen. Bussen en minibussen vertrekken vlakbij het waterkant in Punda, nabij het postkantoor. Er staat ‘BUS’op het nummerbord, zo zijn ze te herkennen.

Taxivervoer in Curaçao

Er zijn genoeg taxi’s in de hoofdstad. Er staat ‘TX’ op hun nummerbord en zo zijn ze dan ook te herkennen. De tarieven zijn vastgesteld, maar taxi’s kunnen ook voor langere reizen gehuurd worden. Over het tarief wordt dan overlegd.

Accommodaties op Curaçao

In Curacao zijn verschillende soorten accommodatie aanwezig. Een prijsindicatie per accommodatie type: Budget hotel: US$30-75, Middenklasse hotel: US$75-175, Top-end hotel: U$175 en hoger.

Curaçao praktische informatie

Visa

Visa is niet nodig (wel een geldig paspoort), Amerikanen en Canadezen kunnen Curaçao in met een bewijs dat zij de Amerikaanse of Canadese nationaliteit hebben.

Tijdsaanduiding op Curaçao : GMT (Greenwich Mean Time) min 4 uur

Elektriciteit op Curaçao : 110 – 130V, 50Hz

Gezondheid in en naar Curaçao

Vaccinaties Polio en Tyfus hiervoor wordt een vaccinatie aangeraden. Gele koorts, een vaccinatie certificaat is voor reizigers ouder dan 6 maanden die in Curaçao komen en vanuit besmette gebieden komen, vereist. Zorg ervoor dat u vlak voor uw vertrek informeert naar vaccinaties die voor Curaçao van toepassing zijn.

Water en Hygiëne op Curaçao

Water is drinkbaar beschouwd; normale voorzorgsmaatregelen zouden met voedsel moeten worden opgemerkt.

Gezondheidszorg op Curaçao

Er zijn drie ziekenhuizen op Curaçao evenals medische centra. Het grootste, St Elizabeth, is goed uitgerust. Het is aan te raden een ziekteverzekering af te sluiten.

Telefoneren in en naar Curaçao

Het telefoonnummer voor noodgevallen is 111000 voor politie, 115 voor brandweer en 74300 om een ambulance op te bellen. De internationale toegangscode voor Aruba is 297. U dient en 8 te draaien tussen deze landcode het 5-cijferige abonneenummer.

Geldkoers Curaçao

Munteenheid is Antilliaanse Gulden, 1 Antilliaanse Gulden is ongeveer 0,47 Euro en 0,56 US Dollar.

Handige Curaçao websites

  • Officiële website van de Overheid van Curaçao

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.