Backpacken: ontdek de wereld met een rugzak!

Je wilt er even tussenuit. Je bent net afgestudeerd, hebt net je eindexamen achter de rug, je gaat voorlopig op sabbatical of je hebt gewoon even genoeg van het drukke leven. Je wilt weg uit het koude kikkerland! Met andere woorden: het is tijd dat je op reis gaat. En hoe kan je beter op reis gaan door met zo weinig mogelijk spullen door de wereld te trekken? Met een rugzak vol met de meest benodigde spulletjes voor je wekenlange, maandenlange of zelfs jarenlange reis stap je de wereld in. Veel mensen laten graag voor korte of langere tijd de boel de boel en gaan op reis zonder al te veel aardse eigendommen en middelen. Met de fiets en een rugzak de wijde wereld in? Een willekeurige sprong een bus of de trein in met een kleine weekendtas en maanden wegblijven? Waarom ook niet?

Op reis met de rugzak

We noemen deze soort van reizen het backpacken, bekend van het Engelse woord voor de rugzak (backpack) en daarmee benadrukken we dat je als het ware al je grote bagage (zowel fysiek als mentaal) achter je laat voor de duur van je reis. Een backpacking trip is dan ook meestal een klassiek moment van bezinning, om alle problemen en stress je vergeten en je simpelweg alleen bezig te houden met de nieuwe landen en culturen die je op je reis tegenkomt. Want reizen is een behoorlijk rustgevende en therapeutische activiteit waar je heel direct door gedwongen wordt om je thuisproblemen te vergeten.

Als je op reis bent, krijg je natuurlijk zoveel nieuwe indrukken mee dat het heel moeilijk wordt om je nog constant met de normale beslommeringen en stress bezig te houden. Vanouds gaan veel mensen backpacken tussen de oude opleiding en de nieuwe in of voor ze aan een nieuwe carrière gaan beginnen. Backpacken kan je heel lang doen, voor wel een paar jaar lang, of ook voor een kortere periode van enkele weken tot een paar maanden.

Alleen op de wereld?

Backpacken kan je natuurlijk ook op veel verschillende manieren. Je kan in je eentje op pad, dan ben je geheel onafhankelijk gedurende je reis. Of je kan samen met je partner of een vriendengroep. Veel backpackers die alleen reizen sluiten zich vaak voor kortere tijd aan bij andere backpackers om samen een stuk door te reizen. Bijzonder geliefd bij backpackers zijn de regios zoals het warme en bijzondere Australië en Nieuw-Zeeland, de Aziatische kust (waaronder vooral Thailand, Vietnam) en ook Zuid-Amerika is een veelgeziene bestemming bij backpackers. Regelmatig reizen jonge studenten of professionals naar Buenos Aires of Peru om daar Spaans te leren of juist Engelse les te geven veelal wordt een backpacktrip gecombineerd met werk op locatie of vrijwilligerswerk in het land van verblijf.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.