Autovakantie Schotland: Noordelijke Highlands – Isle of Skye – Oban (Mull en Jona)

Veel mensen kiezen er voor om in hun vakantie de zon op te zoeken. Schotland heeft helaas niet veel zon te bieden, maar wanneer je alleen naar het landschap kijkt zijn Schotland en Ierland één van de mooiste landen in Europa. Daarnaast is het een uitstekend alternatief wanneer je bijvoorbeeld naar Noorwegen wilt maar dit toch een beetje te duur is. Op SFM-Reizen vandaag de eerste van de 7 uitgestippelde rondreizen in Schotland en Ierland.

Rondreis 1: Noordelijke Highlands – Isle of Skye – Oban (Mull en Jona)

Rondreis van 14 dagen volgens vast reisschema, totale afstand circa 1465 kilometer.
Start: Hull of Newcastle
Eind: Hull of Newcastle

 

Dag 1

Vertrek uit IJmuiden met DFDS Seaways of uit Rotterdam met P&O

Dag 2/3 Newcastle – Edinburg (150 km) of Hull – Edinburg (350 km)

Aankomst in Newcastle cicaa 09.00 uur. U rijdt op uw gemak door het golvende Zuid-Schotste landschap in de richting van Edinburgh, de Schotse hoofdstad. Voor een eerste indruk van Edinburgh is een tocht met een “open top”-bus met gids aan te bevelen. Daarna kunt u een keuze maken uit vele bezienswaardigheden, zoals Holyrood Palace, Hopetoun House en verscheidene “galleries” en musea. Onderweg naar Edinburgh kunt u alvast een kijkje nemen in typisch schotse stadjes als Hawick, Selkirk of Galashiels.

Edinburgh Schotland
Edinburgh

Dag 4 Edinburgh – Inverness (235 km)

De reis gaat nu verder in noordelijke richting door het boeiende landschap van de Cairngorm Mountains. U volgt een tijdje de rivier de Tummel en komt door Pitlochry. Dit stadje ligt precies in het midden van Schotland en is bij toeristen zeer geliefd o.a. vanwege zijn zalmtrap en zijn whisky-distilleerderijen. Inverness is de belangrijkste stad van de Highlands. Bezienswaardigheid is hier de St. Andrew’s Cathedral, één van de mooiste kerken van Schotland, en op een half uur rijden Fort George.

Dag 5/6 Inverness – Ullapool (100 km)

U rijdt nu verder in noord-westelijke richting, dwars door het prachtige Highland landschap met zijn “lochs” omgeven door bergen, om de westkust te bereiken. In Ullapool aan Loch Brom bent u op het noordelijkste punt van uw reis. Het is een schilderachtig stadje met wit-gepleisterde huizen en een sfeervolle haven. Dagelijks vertrekken hier veerboten naar de grote en kleine eilanden die voor de kust liggen.

Dag 7 Ullapool – Gairloch (120 km)

Door het adembenemende landschap van de Schotse westkust reist u zuidwaarts. De grootste trekpleister hier is en blijft de natuur, maar er zijn ook nog andere mooie en interessante dingen, zoals b.v. de Inverewe Gardens. Dit is een subtropische tuin waar het hele jaar door planten in bloei staan, wat niemand zo ver noordelijk verwacht.

Gairloch
Gairloch

Dag 8/9 Gairloch – Isle of Skye (160 km)

De reis wordt vervolgd naar het eiland Skye, dat tegenwoordig door een brug met het vaste land verbonden is. U blijft twee dagen in Portree, het gezellige centrum van het eiland en daardoor een goed uitgangspunt voor verkenning van het eiland. Bezienswaardigheden hier zijn o.a. Cuilins Mountains en de Kilt Rock Waterfall en natuurlijk Dunvegan Castle. U zult merken dat het verblijf op een eiland altijd iets aparts heeft. De sfeer en de natuur zijn toch weer een beetje anders.

Isle of Sky
Isle of Sky

Dag 10/11 Isle of Skye – Oban (260 km)

Via de brug bij Kyle of Lochalsh verlaat u Skye en rijdt verder langs de spectaculaire westkust naar Oban aan de prachtige Oban Bay. Vanuit Oban gaan veerboten naar verschillende eilanden maar er zijn ook rondvaartboten en veerboten voor uitsluitend voetgangers. Interessant is zeker het eiland Mull met zijn boeiende landschap en kronkelende wegen. Ook Iona, eiland met ongerepte natuur, zandstranden en roodbruine rotsen is de moeite waard. Hier heeft het Schotse Christendom zijn oorsprong, waaraan o.a. een Benedictijnenklooster herinnert.

Isle of Mull Schotland
Isle of Mull

Dag 12 Oban – Moffat (230 km)

De route buigt nu af in zuid-oostelijke richting. Deze dag komt u langs of door Glasgow. Het laatste, als u de stad zou willen bezoeken met zijn stadhuis in renaissance-stijl en de beroemde Burrel Collection, een verzameling van Oosterse kunstwerken. Ook deze laatste nacht slaapt u in een authentiek Schots plaatsje. Het stadje Moffat leefde vroeger alleen van de schapenteelt maar is nu een gezellige toeristenplaats met een opvallend brede hoofdstraat met winkels en pubs.

Dag 13 Moffat – Newcastle (160 km) of naar Hull (360 km)

Vanuit Moffat rijdt u eerst in zuidelijke richting naar Gretna Green, beroemd om de vele huwelijken die hier voltrokken werden. U passeert verder de beroemd “Hadrian’s Wall”, de grensmuur uit de Romeinse tijd. Als alternatief voor de snelweg zou u kunnen kiezen voor de wat langere landelijke route over Dumfries naar Gretna Green.

Noordelijke Highlands - Isle of Skye - Oban

Dit vind je misschien ook leuk

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.