München: meer dan alleen bier en voetbal

München is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren en is met 1,4 miljoen inwoners de derde grootste stad van Duitsland (na Berlijn & Hamburg). De stad staat vooral bekend om het wereldberoemde bierfestival het ‘Oktoberfest’ en de traditierijke voetbalclub FC Bayern München.

München biedt echter nog veel meer dan voetbal en bier drinken, het is namelijk een super bestemming voor een stedentrip. Liefhebbers van architectuur en geschiedenis zullen zeker versteld staan van de rustieke gebouwen en historische kerken. Verder kunt u er geweldig shoppen en in de winter is er een gezellige kerstmarkt in het centrum van de stad. Tijdens een bezoek aan deze bruisende stad mag u de volgende 5 München bezienswaardigheden u niet missen.

München

1. Marienplatz

De Marienplatz (ook wel het Mariaplein) is het bruisende hart van de stad en is omgeven door allerlei historische gebouwen. Het is zeker een van de leukste München bezienswaardigheden, gewoon een levendige plek waar u de echte flair van München leert kennen en waar u heerlijk kunt terrassen. Het bekendste historische gebouw van München is het oude stadhuis ‘Neues Rathaus’. Het klokkenspel van het stadhuis is versiert met beeldjes die taferelen uit de middeleeuwen uitbeelden, dit treedt elke tag om 11, 12 en 17 uur in werking. Verder biedt de toren van het stadhuis (85m) een schitterend uitzicht over de oude kern van München en de toegangsprijs is maar 4 euro. Een andere leuke bezienswaardigheid op de Marienplatz is de Mariensäule, een zuil die in de 17e eeuw midden op het plein werd geplaatst.

 

2. Englischer Garten

Een van de leukste München bezienswaardigheden is de Englischer Garten (Engelse Tuin),. Met 958 hectare is de Engelse Tuin het grootste park van Duitsland en zelfs groter dan het wereldberoemde Central Park in New York! Kwa stijl is het een typisch Engels park, wat niet gek is aangezien het park is ontworpen door een Engelse architect. Behalve groen landschap vindt u er een groot meer (Kleinhesseloher See) met enkele eilanden, twee musea (Haus der Kunst & Bayerisches Nationalmuseum) en een tempel naar Grieks voorbeeld. Verder beschikt het park over ongeveer 100 bruggetjes, 80 kilometer aan wandelpaadjes en een indrukwekkende waterval.

 

3. Frauenkirche

De Frauenkirche, gelegen ten oosten van de Marienplatz, is de grootste kerk van Duitsland en werd gebouwd in de 15e eeuw. Het is de belangrijkste kathedraal van de provincie Beieren en het is tevens de officiële kathedraal van het aartsbisdom München-Freising. De laatgotische kerk biedt plaats voor bijna 20.000 mensen en beschikt over 2 torens die beide bijna honderd meter hoog zijn. Het ontwerp van de torens is gebaseerd op de Rotskoepel van Jeruzalem. Een opmerkelijke eigenschap van de kerk is de Teufelstritt (voetstap van de duivel), dit is een voetafdruk met een staartje aan de hiel. De Frauenkirche is op zich een vrij sobere kerk maar de omvang van het gebouw en het uitzicht vanaf de torens is zeer indrukwekkend.

 

4. Allianzarena

De Allianzarena is het moderne voetbalstadion van FC Bayern München en 1860 München en is zeker een bezoek waard. Het stadion en ook het park eromheen zijn nu een groot recreatiepark waar u kunt sporten maar ook concerten bijwonen en tentoonstellingen bekijken. De bouw van het stadion duurde van 2001 tot 2005 en het biedt plaats aan bijna 70.000 toeschouwers. Vroeger heette het stadion Olympisch Stadion maar de Allianz Group (verzekeringsmaatschappij) heeft de naam van het stadion gekocht, waardoor het dus sinds 2005 Allianz Arena heet.

 

5. Deutsches Museum

Het Deutsches Museum is voor jong en oud zeer interessant en indrukwekkend. Het is van de grootste en oudste techniek- en wetenschapsmusea ter wereld (50.000 vierkante meter). Er zijn overal interactieve presentaties en ook voor kinderen is dit leerzaam en uitdagend. Kinderen kunnen hier door workshops kennis maken met de natuurwetenschap. Het museum bestaat in totaal over 3 locaties; het Deutsches Museum, het Flugwert Schleissheim en het Deutsches Museum Verkehrszentrum. De toegangsprijs voor kinderen en studenten is €3,00 en voor volwassenen €8,00.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.