Vakantie vieren in Nederland: Groningen

Wat te doen in Groningen?

Het is vakantietijd en dat betekent dat je leuke dingen gaat doen én ontdekken. Waar de meeste mensen met vakantie naar het buitenland gaat, zijn er ook steeds meer mensen die in Nederland blijven met de vakantie. Vandaag trappen we af met Groningen, de grootste stad van het Noorden.

Groningen

Er gaat niets boven Groningen, althans dat zeggen de ‘Grunnigers’ zelf (en ook een beetje Marketing). Gelegen in de gelijknamige provincie telt de stad Groningen iets meer dan 230.000 inwoners en staat onder andere bekend als studentenstad. Ongeveer 61.000 studenten studeren in Groningen, waarvan liefst 34.000 ook wonen in de stad. Dat er veel studenten studeren en wonen merk je erg goed in het uitgaansleven. De woensdag en de donderdag staan bekend als echte stapavonden voor de studenten. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd en is het Noorderplantsoen in de zomermaanden een ware studenten bijeenkomst. Desalniettemin heeft Groningen voor vakantie en dagjes mensen erg veel te bieden. Hieronder een selectie van 5 bezienswaardigheden die je op volgorde kunt ondernemen.

Rondvaart

Net als veel andere steden in Nederland heeft ook Groningen een binnenstad die is omringd door grachten. Wanneer je Groningen echt wilt zien dan is het leuk om mee te gaan op een rondvaart. Je kan dan bijna alles zien van Groningen vanaf het water. De rondvaarten beginnen allemaal dichtbij het station. Mocht je met de trein komen dan kan je mooi eerst de stad verkennen vanaf het water.

Groningen Rondvaart

 

Groninger Museum

Gelegen naast de rondvaart opstapplaatsen vind je het Groninger Museum. Moeilijk zoeken is het niet want het moderne gebouw valt meteen op. Jaarlijks bezoeken gemiddeld 200.000 mensen het museum, waardoor het een van de best bezochte attracties van het Noorden is. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit kunst en geschiedenis. Regelmatig hebben ze bijzondere collecties, zoals de David Bowie collectie van vorig jaar. Bezoekers konden toen een inzicht krijgen in allerlei spullen van David Bowie van de afgelopen 50 jaar.

Groninger Museum

Folkingestraat

Nadat je een rondvaart door de grachten hebt gedaan en je een bezoek hebt gebracht, is het nu tijd voor wat vermaak. Wanneer je het museum uitloopt sla je rechtsaf en blijf je doorlopen. Op een gegeven moment kom je in de Folkingestraat. Deze straat was het oude onofficiële centrum van de Joodse gemeenschap van voor de Tweede Wereldoorlog. Om die reden staat er in het begin van de straat een synagoge, die je overigens gewoon kunt bezoeken. De Folkingestraat is een van de weinige straten in Groningen waar je nog voornamelijk particuliere winkels tegen komt. Daardoor heeft de straat een veelzijdigheid aan winkels en heeft het ook een gezellige uitstraling.

Martinitoren beklimmen

De Martinitoren is het icoon van Groningen, wat ook wel de Martinistad wordt genoemd. Met bijna 100 meter torent het boven de rest van Groningen uit. Wanneer je een mooi overzicht van de stad wilt hebben is een beklimming van de Martinitoren zeker een aanraden. Nadat je 255 treden hebt beklommen krijg je een prachtig uitzicht over de stad Groningen. Bij strak helder weer kan je zelfs de Wadden zien liggen.

Groningen Martinitoren

Terrasje pakken Grote Markt

Na zo’n lange dag heb je wel zin om even de beentjes rust te geven. Onderweg naar de Martinitoren ben je er al overheen gelopen, de Grote Markt. De Grote Markt is het grootste plein van Groningen en hier worden ook erg veel activiteiten georganiseerd. Aan de overkant van de Martinitoren heb je erg veel gezellige terrasjes, waar je lekker kunt genieten van een hapje en drankje.

Groningen Grote Markt

Wonen in Groningen

Ben je enthousiast geworden over Groningen? Dat kunnen wij begrijpen. Het zegt al genoeg dat veel studenten in Groningen blijven plakken, vandaar ook de grote groei in het inwonersaantal. Een makelaar Groningen is er in overvloed. Als je wat meer informatie wilt hebben over het wonen in Groningen en wat daar bij komt kijken? Bezoek dan de website van de Gemeente Groningen.

Dit vind je misschien ook leuk

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.