Frankrijk is bij uitstek dé plek om goed te (leren) surfen. In zo’n tien tot twaalf uur rijden bevind je je in het hart van de Europese surfwereld: de Golf van Biskaje. De Golf van Biskaje is onderdeel van de Atlantische Oceaan en bevindt zich aan de westkust van Frankrijk. Biarritz, Mimizan, Lacanau, het maakt eigenlijk niet uit waar je zit, want langs de gehele kustlijn kun je prima surfen. Beginner of pro? Ook dat maakt niet uit, er is voor ieder wat wils.
Surfen in Lacanau
Houd er bij het boeken van je surfvakantie rekening mee dat je op de juiste plek zit in Lacanau. Lacanau bestaat namelijk uit twee delen: Lacanau-Ville en Lacanau-Océan. Je raadt het natuurlijk al, surfen doe je in Lacanau-Océan. Het mooiste is als je een accommodatie vlakbij het strand weet te regelen, maar dat is in het hoogseizoen niet altijd even makkelijk. De omgeving is daarentegen goed ingesteld op fietsers, dus je kunt altijd een fiets huren en met de fiets naar het strand. Het nadeel is wel dat surfen met je eigen plank dan vrij lastig wordt. Heb je absoluut 0,0 ervaring met surfen? Boek dan een cursus bij een surfschool.
Surflessen nemen
Surflessen nemen of misschien zelfs een hele surfcursus is echt niet gek, ook niet als dertig-, veertig- of vijftigjarige! Jouw surfinstructeur weet namelijk het beste welke golven je kunt pakken als beginner en welke beter niet. Je kunt er zelfs voor kiezen om te surfen bij zonsopkomst of zonsondergang! Hoe gaaf is dat? Samen met de instructeur loop je vanaf de surfschool naar de zee. Je hoeft geen extreem goede conditie te hebben om te kunnen surfen, maar een beetje basisconditie is wel fijn. De warming-up op het strand belooft al veel goeds… Oefeningen om je lichaam wat losser te maken, maar ook hardlopen op het strand hoort erbij. Een theoretisch kader over wind en stroming volgt. Daarna ga je ‘droog oefenen’, oftewel: van lig naar staan op je plank.
Eenmaal in het water begint het echte zware werk: het trotseren van de golven. Het lastige van surfen is om in te schatten welke golf je wel kan pakken en welke niet. Gelukkig helpt de instructeur daarbij. Huizenhoge golven? Liever niet. Golven die nooit lijken te breken? Ook liever niet. Ga met de punt van je plank richting het strand liggen en blijf achterom kijken. Op het moment dat je een golf ziet die aan de bovenkant iets begint om te krullen ga je paddelen als een bezetene. Tempo maken is het allerbelangrijkste. De eerste keer kan heel eng zijn, omdat je al liggend op je plank de punt van de plank naar beneden ziet steken op het moment dat de golf je te pakken heeft. Op het moment dat je vaart hebt ga je staan, het liefst in één vloeiende beweging en niet teveel voorop je plank. Houd je evenwicht en geniet van de snelheid en de zee! Je hebt je eerste golf overleefd… Daarmee start waarschijnlijk ook de surfverslaving, want hoe gaaf is dit!?
Wat heb je nodig bij het surfen?
Je kan ervoor kiezen om met je eigen gear te surfen of om je materiaal te huren. Wat voor wetsuit je draagt is afhankelijk van het weer en de temperatuur van zee. Wintersuits, zomersuits, halve suits, alles is mogelijk! In de winter kun je zelfs met schoenen, muts en handschoenen surfen. In de zomer volstaat een surfshort met lycra ook. Daarnaast moet je plank minstens een leash hebben om ervoor te zorgen dat je deze niet verliest. Een leash is zo’n plastic draad die aan je surfboard vast zit. Het andere uiteinde maak je met een klittenband strook vast aan je enkel. Wat ook erg leuk is voor het surfen: een GoPro! Je kunt boards huren met een GoPro Mount, super gaaf!
Do’s & don’ts bij surfen
- Ga nooit alleen in zwemkleding surfen. Een hard top heeft een waxlaag en dat schuurt enorm;
- Een soft top wordt aangeraden voor beginners. Deze is lichter, zachtere vinnen en heeft over het algemeen meer stabiliteit;
- Een soft top doet ook minder zeer als je deze op je hoofd krijgt. Mocht je van je plank afvallen, bescherm dan altijd je hoofd en gezicht met je armen;
- Loop nooit het water in met de plank rechtop voor je. Op het moment dat er een golf tegen je plank slaat krijg je die keihard tegen je gezicht. Ook dit: been there done that…;
- Ben je gedesoriënteerd en word je gewassen (het rondtollen door een golf), raak dan niet in paniek. Blijf rustig en zoek waar de bodem is. Ga dan pas staan, maar haal niet direct adem. Het kan zijn dat er een volgende golf komt die je dan vol in je longen krijgt;
- Smeer je altijd in. Surfen op zee is heel verraderlijk. Het beste kun je gekleurde sunblock gebruiken, zodat je ziet waar je ingesmeerd bent. Vergeet je lippen en je voeten niet!
- Wikkel de leash nooit om je vingers, mocht de plank door een golf ineens een ruk krijgen kan het je vingers kosten;
- Twijfel je bij een golf? Blijf dan op je plank liggen. Onzekerheid is levensgevaarlijk tijdens het surfen;
- Vind je surfen achterin de zee nog wat eng? Start dan met sopsurfen. Dat is het surfen op gebroken golven. Dat gaat minder hard en zo leer je je plank een beetje kennen;
- De beste golven krijg je bij een wind die van land afkomt;
- Eind augustus / begin september zijn de golven vaak op hun best, maar daardoor niet altijd geschikt voor beginners;
- Ga als beginner nooit alleen surfen. Zorg dat je altijd een buddy hebt die jou in de gaten houdt. Dat mag een medesurfer zijn, maar ook iemand die vanaf het strand kijkt. Stel dat er iets misgaat, dan kan er altijd op tijd hulp ingeroepen worden als dat nodig is.
Surfen is een erg gave activiteit. Het hele surfwereldje is erg relaxed en laidback, voor veel mensen echt een way of living. Je kan naast Lacanau ook erg goed surfen in Mimizam (Frankrijk) en Cocoa Beach (Florida, USA). Er zijn trouwens ook surf camps speciaal voor 30+! Een aanrader als je graag wil leren surfen in een surf camp, maar niet bij alle 16-jarigen wil zitten.