Stedentrip Athene

Athene Acropolis

Lopen door de oudheid in Athene

De oudste hoofdstad van Europa is Athene waar Europa haar democratie aan te danken heeft. Het is een populaire stad voor een stedentrip waarbij je kunt genieten van ontelbaar veel archeologische bouwwerken. In onze reis blog lichten wij regelmatig interessante steden binnen Europa toe. Dit keer Athene.

De Akropolis

Dé trekpleister van Athene is de Akropolis is de bekende tafelberg van 156 meter hoog met daarop de bekendste tempel van Griekenland, opgedragen aan de godin Athene: het Parthenon. De archeologische bouwwerken op de Akropolis hebben tal van verwoestingen moeten doorstaan – waaronder die van de Perzen – en dat is te zien. Duizenden jaren geleden was de tafelberg omringd door vruchtbare grond. De resten van de stad, die bovenop de tafelberg is gebouwd, stammen uit de 13e eeuw voor Christus.

Olympeion

De Olympeion, ook wel bekend als de ‘Tempel van de Olympische Zeus’, is de grootste tempel van Griekenland die is opgedragen aan de oppergod Zeus. De tempel is maar liefst 96 meter lang, 40 meter breed en 17 meter hoog en daarmee een imposante verschijning. Het archeologische bouwwerk ligt zo’n 500 meter ten zuidoosten van de Akropolis. Het heeft eeuwen geduurd voordat de tempel werd voltooid. Helaas was de Olympeion niet bestand tegen de harde storm in 1852, waardoor de laatste, 16e zuil omviel. De overblijfselen hiervan liggen nog altijd op de plek waar de zuil is gevallen.

Toren der Winden

Andrónikos Kyrrestes, een astronoom uit Syrië, bouwde een opmerkelijk 12 meter hoog gebouw: de Toren der Winden. Het bouwwerk, bestaande uit acht hoeken, diende vroeger als uurwerk. Het was gebouwd aan de rand van de Romeinse Agora. Het hydraulisch uurwerk draaide op het water dat van de Akropolis afkomstig was. Er werd een aquaduct gebouwd dat het water verzamelde en leidde naar de Andrónikos Kyrrestes, zodat het uurwerk in gang werd gezet.

Heb je een last minute Griekenland geboekt? Dan mag je een bezoek aan Athene niet overslaan.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.