Mooie Zweedse traditie: houten blokhutten

Zweedse blokhut

Er is niets mooiers dan een avontuurlijke trektocht door de bossen van Zweden of Noorwegen. Ongerepte natuur, weinig uitlaatgassen en rust. Het kan voorkomen dat je dagen geen mensen tegenkomt tijdens een tocht door de bossen. Maar er zijn wel talloze houten blokhutten te vinden in Zweden waar je kunt overnachten als toerist. Het is zo dat er hutten zijn waar gedroogd vlees aanwezig is voor rondtrekkende mensen wat je gewoon kunt gebruiken zonder dat er door iemand een vergoeding voor wordt gevraagd. Dergelijke houten blokhutten zijn dus onbemand en waardoor zo nu en dan bevoorraad door de lokale bevolking. Het is dan ook een enorme uitkomst als je, na een dag wandelen door de bossen bij koude temperaturen, gebruik kunt maken van een dergelijke blokhut om te eten, je te verwarmen en er kunt slapen. Wel is het aan te raden om wat geld of een geschenk achter te laten, al is het maar om deze fantastische traditie in stand te houden.

Laat de hut netjes achter

Het spreekt natuurlijk voor zich dat u de blokhut waarin u overnacht heeft de volgende dag keurig netjes achterlaat en niet alle proviand meeneemt die u heeft aangetroffen. Zo hebben ook de wandelaars die na u komen plezier en gemak van de blokhut. Op een stofzuiger hoeft u niet te rekenen maar dikwijls is er een bezem of stoffer en blik aanwezig om de troep op te ruimen.

Wilde dieren rond de blokhut

Het is belangrijk om geen eten zoals vlees rond de blokhutten te laten slingeren omdat dat wilde dieren zoals beren kan aantrekken. En gelooft u me, het laatste wat u wilt is midden in de nacht oog in oog staan met een hongerige beer! Hongerige beren zijn levensgevaarlijk, zeker als ze op zoek zijn naar een maaltijd voor hun kleintjes, dus let er dus echt goed op dat u geen etensresten achterlaat.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.