Waaruit bestaat je beregeningsinstallatie?

Een goede beregeningsinstallatie is een uitstekende manier om je tuin van voldoende water te voorzien – ook als de natuur even niet meehelpt. Met de droge zomers van de laatste jaren kan het goed mogelijk zijn dat de regen een tijdlang uitblijft en de planten in je tuin hier op den duur last van krijgen. Een beregeningsinstallatie voorkomt dit; deze installatie haalt water uit een natuurlijke bron en verdeelt dat vervolgens over de planten, het gras of de gewassen. Maar waar bestaat zo’n installatie uit?

 

De beregeningspomp
De beregeningspomp is een van de belangrijkste onderdelen van een beregeningsinstallatie. Deze pomp zorgt ervoor dat het water uit een natuurlijke bron wordt gehaald. Denk hierbij aan een sloot, een meer, of zelfs aan het grondwater. Deze natuurlijke bron draagt flink bij aan het duurzame karakter van een beregeningsinstallatie; waar anderen soms gedwongen zijn om hun tuin te besproeien met leidingwater, kan een beregeningsinstallatie dit doen door gebruik te maken van het water dat zich gewoon in de natuur begeeft. De pomp komt overigens in allerlei vormen; de ene pomp heeft wat minder kracht dan de andere en is dus meer of minder geschikt voor grote oppervlakken of grote hoeveelheden water. Onderaan de streep dienen alle pompen hetzelfde doel; water omhoog halen.

 

De leidingen

Leidingen brengen het water verder, als het eenmaal is opgepompt. Deze leidingen liggen vaak onder de grond en moeten ook regelmatig even onderhouden worden, zodat je er zeker van blijft dat ze hun werk goed kunnen doen. De leidingen brengen het water vervolgens naar het volgende onderdeel.

 

De sproeiers
Sproeiers sproeien het water vervolgens over de planten of gewassen. Deze sproeiers zijn eveneens behoorlijk divers; ze komen in krachtige en minder krachtige varianten, waarmee je dus kan kiezen of je grote of minder grote oppervlakken wilt voorzien van water. Iemand die een golfbaan wil beregenen, zal natuurlijk minder krachtige sproeiers kiezen dan iemand die de installatie slechts voor een vrij kleine ruin heeft. Ook kan je kiezen uit pop-up sproeiers; deze komen alleen tevoorschijn als ze in actie moeten komen en blijven verder onder de grond. Welke je ook kiest, ze zijn allemaal gemaakt om goed hun werk te doen en de planten keurig te blijven voorzien van het nodige water.


Een beregeningscomputer

Een Rainbird beregeningscomputer is een computer die het hele proces volautomatisch kan doen verlopen. Deze computer is gemaakt om het je zo makkelijk mogelijk te maken; je kan hem zelfs afstemmen op de weersvoorspelling. Op die manier blijven de sproeiers uit als het dreigt te gaan regenen en gebruik je alleen water als dat echt noodzakelijk is. Ook kan je ervoor kiezen om de computer zo in te stellen dat de beregening op vaste tijden gebeurt en met vaste – of variabele – hoeveelheden water. Alles bij elkaar beschik je dan over een installatie die helemaal van nu is en precies doet waar hij voor ontworpen is: het gezond houden van planten, gewassen, of gras. En dankzij de computer en de natuurlijke waterbron, wordt nooit meer water gebruikt dat strikt noodzakelijk is.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.