Contactlenzen op vakantie; hier moet je rekening mee houden!

Contactlenzen zijn voor veel mensen echt een handige uitvinding. Dit geldt zeker ook als je op vakantie bent. Met een bril zijn sportieve activiteiten zoals mountainbiken soms nogal lastig, maar met lenzen in heb je meer bewegingsvrijheid. Daarnaast kun je ook gewoon een zonnebril blijven dragen en hoef je geen extra zonnebril op sterkte te laten maken. Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Welke dit zijn, lees je hier!

Goede voorbereiding is key

Voor de zekerheid is het altijd goed om extra setjes daglenzen (standaard of multifocaal) en een reservebril mee te nemen. Het kan namelijk altijd gebeuren dat je bril of lenzen kapot gaan, waardoor je de rest van je vakantie met slecht zicht zit! Sterker nog, in veel landen is het zelfs verplicht om een reservebril in de auto te houden. Neem die bril dus sowieso mee als je een huurauto neemt.

Koele plek

Lenzenvloeistof kun je het beste bewaren in temperaturen tussen de 4 en 25 graden Celsius. Tijdens je vakantie lopen de temperaturen soms veel hoger op, dus is het echt van belang dat je de vloeistof op een koele plek bewaart. Leg het dus bijvoorbeeld niet in de zon. Daarnaast kun je ook beter twee kleinere flesjes mee op vakantie nemen in plaats van een grote. Na opening gaan de desinfecterende eigenschappen van lenzenvloeistof namelijk achteruit.

Eerst lenzen, dan zonnebrand!

De juiste volgorde is: eerst contactlenzen in en daarna pas zonnebrandcrème. Dit geldt trouwens ook voor andere soorten crèmes en make-up. Vettige crèmes kunnen de lenzen namelijk aantasten en de ogen flink irriteren. Doe dus altijd als eerste je lenzen in en gebruik daarna pas je huidverzorging, make-up en zonnebrand. Mocht het toch gebeuren dat er vettigheid of vuiltjes in je ogen belanden nadat je de lenzen in hebt gedaan, haal de lenzen er dan snel uit en maak deze meteen goed schoon!

Kraanwater is niet altijd goed

Nederlands kraanwater behoort tot een van de schoonste in de wereld. Ga je op vakantie naar een ander land, dan kun je er niet zomaar vanuit gaan dat het kraanwater daar net zo schoon zal zijn. Spoel je lenzenbakje daarom ook nooit uit onder kraanwater. Maak het schoon met lenzenvloeistof of koop een speciale zoutoplossing bij de opticien. Sommige mensen denken ook dat je lenzen prima in je mond kunt stoppen om te ontsmetten, maar ook dit raden wij ten zeerste af. Je tong bevat namelijk erg veel bacteriën (ook van voedsel dat je gegeten hebt), dus die komen dan allemaal in je oog terecht. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want je loopt dan kans op een ooginfectie. Oppassen geblazen dus!

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.