Zuid-Afrika, ideale kennismaking met het Afrikaanse continent

Met de ligging aan twee oceanen, ruige kustlijnen, zonovergoten stranden, verschillende bergketens, uitgestrekte woestijngebieden, dichte oerwouden, rijkdom aan wildlife, traditionele stammen en moderne steden vind je de hele wereld in één land. In tegenstelling tot een flink aantal andere Afrikaanse landen is het toerisme in Zuid-Afrika bovendien uitgegroeid tot een professionele, gastvrije en betrouwbare sector.

Vooral voor Nederlanders en Vlamingen is het makkelijk communiceren want je kunt in Zuid-Afrika vaak goed terecht in de Nederlandse taal. Overigens moet je wel een beetje creatief zijn met taal want er willen nog wel eens onbegrijpelijke woorden en zinconstructies naar voren komen.

Veel variatie tijdens je vakantie in Zuid-Afrika

Zoals de naam al doet vermoeden beslaat Zuid-Afrika het zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent. Het land reikt van de Atlantische kust in het westen tot de Indische Oceaan in het oosten. De verscheidenheid in klimatologische en ecologische omstandigheden komen naar voren in verschillen per regio. In het ene deel kan er een zachte mist of winterse motregen zijn, terwijl in een tweede gebied een zomerse onweersbui neerdaalt en een derde streek op het zelfde moment gebukt gaan onder extreem warme temperaturen en een aanhoudende droogte.

Zuid-Afrika is natuurlijk vooral een bijzonder aantrekkelijke vakantiebestemming door de prachtige safari’s die je kunt maken op zoek naar de Big Five (bestaand uit leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard). De adembenemende landschappen, bruisende steden zoals Kaapstad en Johannesburg met een rijk Hollands en Brits koloniaal verleden, en de culturen van de verschillende stammen zorgen voor voldoende bestemmingen die het ontdekken waard zijn als je meer wilt dan alleen safari’s.

Kaapstad aan de Tafelberg

Kaapstad wordt door velen als één van de mooiste steden ter wereld beschouwd. De stad is prachtig gelegen op een schiereiland aan de voet van de beroemde Tafelberg. Vanaf deze bijzonder gevormde berg kun je de baai en Robben Island overzien. Op dit eiland voor de kust zaten Nelson Mandela en andere voorvechters van de anti-apartheid meer dan een kwart eeuw gevangen.

Het Victoria & Alfred Waterfront is het oudste deel van de havenwijk aan de Tablebay en is door het grote aantal winkels, boetieks, musea, hotels en restaurants een gezellige en populaire stek voor toeristen. Een bezoek aan de top van de tafelberg per kabelbaan is een must voor iedereen die Kaapstad voor het eerst bezoekt.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad

Excursies in de omgeving van Kaapstad voeren meestal naar de wereldberoemde landtong Kaap de Goede Hoop, naar Boulders Beach – waar één van de weinige kolonies van de zwartvoetpinguïn nog voorkomt – of naar de uitgestrekte wijngebieden van Stellenbosch, Paarl en Swartland.

Langs de zuidelijke kuststrook voert de Tuinroute door een landschap van ruige kustlijnen, kleurrijke lagunes, ongerepte stranden, grillige bergen en hellingen met een weelderige vegetatie. Ongeacht of je met de auto, per touringcar – vanuit Kaapstad of Port Elizabeth – of met de Outeniqua Choo-Tjoe stoomtrein onderweg bent, dit gebied is een feest voor de zintuigen.

Begin de route bij het stadje Hermanus, de beste plek om vanaf het vasteland tussen juni en oktober walvissen te observeren. Andere natuurlijke hoogtepunten zijn een bezoek aan de Cango Caves, een indrukwekkende serie kalksteengrotten of nationaal park Wilderniss langs de ongerepte kust met prachtige stranden en meren. Leuke plaatsen langs de route zoals het gemoedelijke Knysna of het chique Plettenberg Bay zorgen voor het ultieme vakantiegevoel.

Johannesburg en Sun City

Johannesburg is uitgegroeid tot het industriële hart van Zuid-Afrika nadat men in 1886 op een enorme goudader stootte. Voor de meeste vakantiegangers is Johannesburg ook het begin van hun reis omdat de meeste internationale vluchten deze metropool aandoen.

De contrasten in de stad worden bijzonder goed duidelijk wanneer je behalve het zakencentrum met dure kantoorgebouwen, chique restaurants en hotels ook een bezoek brengt aan de armoedige zwarte voorstad Soweto (South Western Townships). Naar schatting leven hier zo’n 5 miljoen inwoners. Ondanks dat er nog steeds veel criminaliteit heerst, zal een excursie onder leiding van een gids je blik op het land en de stad verrijken.

Leuke en minder zwaar beladen excursies zijn: Gold Reef City, een openluchtmuseum dat op het terrein van de voormalige Crown Mines gebouwd is, en het aan de rand van de Kalahari woestijn gebouwde Sun City dat de Zuid-Afrikaanse variant van Las Vegas is.

Krugerpark en Blyde River canyon

Vanuit Johannesburg gaan de meeste bezoekers op safari naar het meest beroemde nationaal park en het oudste wildreservaat van Afrika, het Krugerpark. Door het uitgebreide netwerk van asfalt en grintwegen kan men de buitengewone rijkdom van meer dan 150 zoogdiersoorten (waaronder de Big Five), 500 vogelsoorten en verschillende reptielen ontdekken.

De mogelijkheid bestaat met inachtneming van strenge voorschriften er met eigen vervoer
opuit te trekken. Ook al lijkt het park een drukke en populaire bestemming, op de 500 kilometer lange Lebombo Motorised Eco Trail kunnen je vijf onvergetelijke dagen ver weg van het massatoerisme beleven.

Onderweg naar Krugerpark kun je een proefje van het gevarieerde Zuid-Afrikaanse landschap nemen langs de Panorama route. Blyde River Canyon is één van de langste kloven ter wereld en biedt natuurlijke attracties zoals de prachtige Lisbon en Berlin watervallen en de Bourke’s Luck Potholes of geweldige uitzichtpunten zoals God’s Window.

Kalahari woestijn en natuurparken

De Kalahari woestijn is een bestemming die nog wel eens door de bezoekers wordt vergeten of wegens een gebrek aan tijd wordt overgeslagen. Het gebied strekt zich uit van de Orange rivier tot de evenaar. Het landschap wordt gevormd door glooiende rode en witte zandduinen, groene oevers en een bijzondere flora en fauna die zich aan de karige omgeving heeft aangepast.

Het Kgalagadi Transfrontier Park en het nationaal park Augrabies Falls zijn twee uitstekende plekken om dieren zoals gemsbokken, gnoes, hyena’s, cheeta’s, Kalahri leeuwen en roofvogels te observeren. De zonsop- en ondergangen zijn de meest magische momenten van de dag.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.