Hoe mooi kan een woestijn zijn? In Namibië vind je antwoord op deze vraag. Het land bestaat voor een aanzienlijk deel uit woestijn(achtig) landschap. Maar, stel je niet direct de standaard woestijn voor. In Namibië liggen grote stukken woestijn zoals de Namib-woestijn die in het zuiden aan de Atlantische Oceaan grenst. De oranjerode duinen golven als een zee die gekleurd wordt een ondergaande zon door het landschap en maken een verpletterende indruk.
Namibië is een gevarieerd land met zeer diverse natuurgebieden. Naast de woestijngebieden waar het wild zich naar aangepast heeft vind je ook prettigere stukken natuur waar dieren vertoeven.
In het nationaal park Etosha – één van de grootste van Afrika – heeft zich om een 5.000 km² grootte witte zoutvlakte een savanne en grasland gebied gevormd waar de Big Five van Afrika zich tegoed doet aan de watervoorraad in de meertjes en bronnen.
Het leven in het woestijnland van Namibië
Afrika staat bekend als de bakermat van de mensheid. De geschiedenis gaat miljoenen jaren terug maar er is maar weinig over bekend door een gebrek aan (geschreven) bronnen. Het gebied dat nu bekend is als Namibië was lang geleden in ieder geval onderdeel van het leefgebied van de “Bosjesmannen” of beter gezegd de “San”. Deze jager-verzamelaars hebben in ieder geval rotsschilderingen nagelaten zodat we weten wat hen bezig hield. Bij Brandberg kun je schilderingen bewonderen die vele duizenden jaren oud zijn.
In het noordwesten van Namibië hebben een aantal diersoorten zich uitstekend weten aan te passen aan de moeilijke leefomstandigheden in woestijngebieden. In het Skeleton Coast Park en landinwaarts naar Damaraland leven bijvoorbeeld bedreigde zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, bruine hyena’s en giraffen. De Damarastam, één van de oudste van het land. wordt ook vaak bezocht. De Damara’s zijn bekend vanwege hun rode uiterlijk. Zij smeren de huid in met rode oker en vet om zichzelf tegen de brandende zon en insecten te beschermen.
Canyons, duinbergen en botanische rijkdom
Om de variëteit en uniciteit van het landschap nog eens te benadrukken reizen we af naar het zuidelijke deel van Namibië waar de Fish River Canyon ligt. Door deze bergkloof – de op één na grootste ter wereld met een lengte van 161 kilometer, een breedte van 27 kilometer en een diepte van 550 meter – stroomt tevens de langste rivier van Namibië: de Fish River met een lengte van 650 kilometer. De canyon biedt fantastische hike mogelijkheden in de winterperiode.
Sesriem Canyon is de toegangspoort tot de Sossus vallei waar de wind monumentale duinbergen heeft gevormd. De hoogste van deze vaak piramidevormige creaties meet ongeveer 325 meter. Tijdens overvloedige regens stroomt het gebied vol en trekken watervogels zoals flamingo’s naar het gebied.
Natuurliefhebbers mogen, zeker tussen midden augustus en midden september het Ai-Ais/Richtersveld Transfrontier Park niet overslaan. Dit botanische paradijs explodeert in die periode tot een ongekende kleurenpracht.
Namibië, activiteitenland met wandelsafari als climax
Namibië is een land vol mogelijkheden en dat komt naar voren in de vele activiteiten die ondernomen kunnen worden. Zandboarden in de desolate woestijngebieden op de meer dan 100 meter hoge duinen, raften, kameelrijden, paragliding, kanoën, ballonvaren, kajakken, dofijncruises, quadbiken, woestijngolfen, rotsklimmen, parachutespringen en abseilen zijn maar een aantal van de vele leuke attracties.
De echte avonturier weet natuurlijk al lang welke activiteit hij of zij wil uitvoeren. Een wandelsafari door de savannegebieden met kans om oog in oog met één van de dierlijke bewoners te komen. Je kunt kiezen: een wandelsafari in een gebied waar de grote “jongens” (leeuwen, olifanten, enz.) ontbreken, een wandelsafari met gewapende gids of een individuele wandeling door gebieden waar wel leden van de Big Five voorkomen. In de praktijk gebeuren er maar weinig incidenten maar het meest oppassen is het voor buffels, olifanten en zwarte neushoorns.