Cesme

Vakantie Cesme

Cesme ligt op ongeveer tachtig kilometer van Izmir. Of anders gezegd: reken op ongeveer anderhalf uur voor een transfer van en naar deze luchthaven. Opvallend voor Cesme en omgeving is de praktisch altijd aanwezige wind. Ideaal voor surfers dus en voor enige verkoeling. De witte zandstranden een eindje buiten Cesme kunnen veel mensen overhalen om hier hun vliegvakantie door te brengen. In de buurt van die witte zandstranden liggen trouwens ook de meeste hotels en andere verblijven.

Toch het vermelden waard is dat Cesme een toeristische voorloper was: in 1974 opende hier het eerste vakantiedorp in Turkije zijn deuren. In enkele locaties kun je baden in mineraalrijk water met een temperatuur van 55°C.

Cesme is een relatief klein stadje op een schiereiland met tamelijk wat aangename straatjes en winkeltjes. Behalve een burcht met een klein museum met wat vondsten uit opgravingen zijn er niet veel bezienswaardigheden. Ieder jaar in juli gaat hier een internationaal liedjesfestival door.

De gastronomen onder ons willen misschien wel proeven van de artisjokken die geteeld worden op de omliggende akkers. Je treft er ook aanplantingen van vijgen. Ook anijszaad en sesamzaad worden hier gewonnen.

Wil je ook wat opsteken van de plaatselijke geschiedenis dan moet je beslist deelnemen aan de excursies naar Ephese en of Pergamon, beide zeer belangrijke historische sites. Liefhebbers van de natuur trekken naar Pamukkale voor een kennismaking met de witte kalksteenterrassen. Een boottocht langs de kust is ook een prettig tijdverdrijf. Een veerboot brengt je naar het 10 km verder gelegen Griekse eiland Chios.

Stranden Cesme

Voor strandliefhebbers zijn de witte zandstranden de attractie bij uitstek van Cesme. Ze liggen ongeveer zes km verwijderd van het centrum in de wijken Ilica en Boyalik. Hier bevinden zich ook de meeste hotels en de aanverwante accommodaties.

De praktisch constante aanwezigheid van een aangename wind bezorgt de badgasten enige afkoeling, maar pleziert toch vooral de windsurfers die daardoor zelden of nooit zonder “energie” vallen. Niet te verwonderen dat hier jaarlijks een internationale wedstrijd voor windsurfers gehouden wordt, net als een wedstrijd voor jachten van de Optimist klasse.

Overzicht

Er zijn een aantal prachtige stranden in Cesme, een enkele hiervan worden hieronder opgesomd

  • Ilica: Deze strand is ongeveer 2 kilometer lang en is, t.o.v. de andere stranden, het meest vlakbij Cesme. Het is een mooie strand met schone, heldere en diepblauwe water die eenvoudig te bereiken is.
  • Altin Kum: Ook wel ‘’Fun Beach’’ genoemd. Deze strand leeft als het ware 24 uur per dag!
  • Babylon – Aya Yorgi: Babylon strand, in de dorp Aya Yorgi. Hier kan je muziek luisteren en genieten van de heldere water. Ook kan je zonnen op de gras. De strand gaat 9 uur in de ochtend open en tot dat de laatste klant is vertrokken blijft het open!
  • Pasa Limani: Een ‘’must-see’’ beach in de omgeving Cesme!
  • Pirlanta plaji: Heerlijk mooie, heldere en diepblauwe water, hier kan je genieten van de natuur en van de beach!
  • Iztuzu strand: Er is geen vergelijkbare strand als de Iztuzu-strand in Cesme; de ene kant van het strand is ‘zoetwater’ en het andere deel is een onderdeel van Akdeniz, of te wel de Middellandse zee. De kleur van de zand in de strand is goud en tevens zéér dun! De strand is op 12 kilometer afstand vanaf Dalyan en is ongeveer 5400 meter lang. Om de schildpadden (caretta caretta) niet te verstoren, is het in de nacht verboden om in het strand te gaan. Daarnaast is het ook verboden om honden naar het strand mee te nemen. Dit om de eieren van de schildpadden te beschermen.

Bezienswaardigheden Cesme

Erythrai

Deze antieke plek in Cesme ligt in het Dorp Ildiri; vroeger heette Ildiri dus Erythrai. In het Grieks betekent dit woord ‘rood’. Men gaat ervan uit dat dit wordt verwezen naar het ‘rode’ zand in het dorp. Erythrai is een dorpje die is ontstaan in de 6e eeuw. Het is zeker de moeite waard om dit historisch dorp van dichtbij te bekijken!

Cesme Kasteel

Het kasteel ligt in het centrum van Cesme. Het kasteeel werd in de 14e eeuw door de Ottomanen gebouwd en op dit moment wordt het gebruikt als een showcentrum, met restaurants en bars. Als je naar Cesme gaat is dit kasteel zeker een bezoek waard.

Germiyan Dorp

Germiyan is een klein dorpje op 25 kilomter afstand van Cesme en een van de oudste dorpen van Turkije. In en rond dit dorp zijn erg vee luxe huizen die oorspronkelijk dateren uit de tijd van de Ottomanen. Naast de mooie architectuur zijn er ook veel viskwekerijen in de omgeving van Germiyan.

Cesme kauwgombomen

Kauwgombomen worden op enkele plekken in de wereld geoogst en één hiervan is Cesme.

Efeze

Je kan door Efeze te bezoeken voelen hoe het leven 2000 jaar geleden was. Efeze was vroeger namelijk een levendige Romeinse stad.

Cesme en omgeving

Het aangrenzend dorpje Alacati

Alacati is een prachtige dorpje aan de rand van de stad Cesme en er wonen ongeveer 10.000 mensen. Dit dorp is populair met haar historische gebouwen, monumenten, stenen huizen, wereldberoemde windsurfen, wijn en natuurlijk de strand. Alacati is één van de meest beroemde vakantiebestemmingen in de Egeïsche Zee regio in Turkije, oftewel Ege Bölgesi. In de zomerse maanden worden er talloze party’s georganiseerd waarbij beroemde zangers en dj’s optreden en een concert geven.

Ferdi baba port

Eén van de mooiste visrestaurants van Turkije die 12 maanden lang open is. Het restaurant is in een L vorm ingericht en tijdens het eten kan je genieten van de zon en zee. Ook kunnen de mensen genieten van de vele dranksoorten die verkocht worden (ook alcohol). Bij dit restaurant kan je een perfecte service verwachten!

Dalyan

Dalyan is een klein dorpje aan de noordkust van de stad Cesme (ongeveer 5 km). Er zijn veel viskwekerijen in Dalyan en daarnaast is het dorp populair met haar huizen, kleine havens en de stranden (Iztuzu strand). Het heeft alle schoonheden van de Egeïsche Regio. In Dalyan is er een standbeeld van Turgutreis, een beroemde Turkse admiraal. Hij bezocht Dalyan in het jaar 1525. De naam van Turgutreis is genoemd op het plaatstje Turgutreis (Bodrum). In Dalyan kan je voorzien worden van boottochten. De vissers van Dalyan kunnen je naar verschillende bestemmingen, zoals het Iztuzu strand, het meer van Koycegiz en naar Kaunos brengen.

Populair onder toeristen is zijn de modderbaden van Dalyan. Vroeger waren er in totaal 40 bronnen in Dalyan en tegenwoordig is dit aantal helaas gedaald naar vier. De modderbaden Gelgirme, Ali Rıza Çavuş Girmesi, Delibey Girmesi en Sultaniye Kaplıcası worden in de zomer door veel toeristen bezocht. Om Ali Riza Cavus te kunnen bezoeken zal er een vergoeding betaald moeten worden.

Ildiri

Ildiri is een toeristische plaats op ongeveer 19 kilometer ten Noorden van de stad Cesme. Vroeger heette het dorp Erythrai wat rood betekent in het Grieks. Dit woord heeft te maken met de ‘rode grond’’ in de plaats. Ildiri is bekend om haar gebergten, villa’s, hotels, nachtleven en is eenvoudig te bereiken (80 kilomter vanaf de Izmir Airport en 8 kilometer vanaf de Ilica Busstation). Ildiri wordt jaarlijks door tienduizenden binnenlandse- en buitenlandse toeristen bezocht. In Ildiri wonen gedurende het jaar ongeveer 1.000 mensen, maar in de zomer stijgt de populatie met zeker 20!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.