Bezoek de kalkstenenterrassen van Pamukkale
Van Pamukkale, een eind in het achterland van de Turkse kust heeft iedereen wel eens foto’s gezien met de zeer mooie, witte kalksteenterrassen, die bovendien gevuld lijken met water. Het geheel lijkt goed op een bevroren waterval. Pamukkale kan letterlijk vertaald worden als “kasteel van katoen” en daar lijkt dit natuurfenomeen toch ook wel een beetje op.
Door de grote toeloop van toeristen in Pamukkale werd het proces van de kalkvorming gehinderd en beschadigd, daarom werd de zaak herbekeken. Die beschadiging trad onder meer op omdat veel mensen het water als gezond beschouwden en er in wilden baden. De toeristen moeten nu zonder schoenen over een pad dat bedekt is met een laagje water, waardoor geen beschadiging optreedt. Ook werden er nieuwe betonnen terrassen aangelegd, die eveneens overstroomd worden door het kalkhoudende water. Op een dag zullen ze er ongeveer hetzelfde uitzien als de “echte” terrassen.
Deze kalksteenterrassen ontstaan doordat sterk kalkhoudend water van een helling met terrassen stroomt. Uit het water, dat een temperatuur heeft van 35°C, slaat wit calciumcarbonaat neer. Laag na laag calciumcarbonaat wordt afgezet.
Vlakbij liggen de resten van de antieke stad Hierapolis, uit de Romeinse tijd, die net als de kalksteenterrassen op de lijst staat van het Unesco Werelderfgoed. Diverse gebouwen bleven relatief goed bewaard, zoals het Romeinse theater, de tempel van Apollo, de inderdaad giftige Duivelsput en een uitgestrekte necropolis met twaalfhonderd sarcofagen en graftombes. In het bijhorende museum worden tal van archeologische vondsten getoond, zowel van Hierapolis als van andere sites in de regio.
Pamukkale ligt ietwat noordelijk van de stad Denizli in de gelijknamige provincie. Om een idee te geven van de afstanden: Kusadasi ligt 190 km verwijderd, Antalya 245 km. Houdt er rekening mee dat het hier in het hoogseizoen tamelijk druk kan zijn.