Stedentrip Italië

De mooiste steden van Italië die je gezien moet hebben

Italië is een prachtig land met een grote diversiteit aan mooie plekken die het bezoeken waard zijn. Een combinatie van cultuur, natuur, zon en een heerlijke keuken maakt het land één van de meest geliefde vakantiebestemmingen. Maar welke steden moet je nou echt gezien hebben als je bella Italia bezoekt?

Rome

In Rome is zo veel te zien dat het bijna onbegonnen werk is alle bezienswaardigheden op te noemen. Een paar van de mooiste plekken zijn de oude Romeinse monumenten. Zo is er natuurlijk het Colosseum, waar keizers spelen organiseerden voor het volk. Het bekendste hiervan zijn waarschijnlijk de gladiatorengevechten, waar bewapende mannen en vrouwen tegen elkaar en tegen diverse soorten dieren vochten. Ook dieren moesten soms tegen elkaar vechten: zo was een groot gevecht tussen vier olifanten een publieksfavoriet. Daarnaast is er het Circus Maximus (Latijn voor grootste circus). Hier werden voornamelijk wagenrennen georganiseerd.

Keizer Nero liet hier op feestdagen 24 races per dag houden, en soms wel 100. Ook het Pantheon is de moeite waard. Dit grote gebouw is een oude Romeinse tempel die gebruikt wordt als Katholieke basiliek. Pantheon betekent “gewijd aan alle goden”. Het staat op het plein Piazza della Rotonda. Dit is één van de meest bezochte pleinen in Rome, maar toch kennen maar weinig mensen de naam ervan.

Dit komt door de grote populariteit van het Pantheon. Men noemt het plein meestal simpelweg “het plein van het Pantheon”. Naast deze drie absolute must-sees is er natuurlijk nog een heel scala aan historische gebouwen en plekken te bekijken (en vergeet de dwergstaat Vaticaanstad niet, dat een enclave is in Rome).

Venetië

Venetië

De stad Venetië is wereldberoemd vanwege zijn historische stadscentrum dat grotendeels onder water staat. De straten daar worden onder andere bevaren door de karakteristieke gondels die mensen en goederen vervoeren. Natuurlijk is de hele binnenstad hierdoor een bezienswaardigheid, maar er is ook een aantal specifieke monumenten die de moeite zeker waard zijn om te bezoeken.

Zo is er bijvoorbeeld de imposante Basiliek van San Marco. Deze kathedraal (die tevens de grootste kerk van Venetië is) werd gebouwd rond 1060 om de overblijfselen van de heilige Marcus (de stichter van de Kerk van Alexandrië) onder te brengen. Deze waren twee eeuwen eerder gestolen uit Alexandrië. De sarcofaag van Marcus is hier dan ook, naast vele andere historische schatten, te bewonderen. Een meer macabere, maar niet minder interessante, bezienswaardigheid is de Brug der Zuchten.

Dit is een brug die het Dogepaleis (een belangrijk gebouw dat diverse politieke instituten herbergden) verbindt met de gevangenis. Criminelen werden over de Brug der Zuchten geleid en konden nog éénmaal door de raampjes naar buiten kijken. Haar naam ontleent de brug aan de zuchten die de gevangenen slaakten wanneer zij over de brug naar de gevangenis geleid werden. Niet een specifieke plek, maar wel een wereldberoemd evenement, is het carnaval van Venetië. Het feest begint ongeveer twee weken voor Aswoensdag en eindigt 12 dagen later (de dag voor Aswoensdag).

De maskers die gedragen worden, waren oorspronkelijk om iedereen (in sociaal opzicht) gelijk te maken. Door jezelf te maskeren was immers niet meer te zien wie rijk waren en wie niet. Verder droegen mensen ook buiten carnaval om soms maskers om anoniem over straat te kunnen. Tegenwoordig komen er tijdens carnaval zo’n 30.000 man per dag naar Venetië om het feest mee te vieren.

Milaan

Milaan

Milaan staat natuurlijk bekend als modestad (zo is het de thuisbasis van Versace en Armani), maar ook qua monumentale panden is hier erg veel te zien. Zo is er de Dom van Milaan, waarvan de bouw meer dan vijf eeuwen duurde (van de 14e tot de 21e eeuw). Het is met 11.700 vierkante meter dan ook een van de grootste katholieke kathedralen in de wereld. In 1805 werd Napoleon hier nog tot koning van Italië gekroond. Een andere bekende kerk met bijbehorend klooster is de Santa Maria delle Grazi. Hier is de bekende muurschildering van Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci te bezichtigen.

In 1943 werd dit complex voor een deel vernietigd door bombardementen van de geallieerden. Gelukkig werd de muur met Het Laatste Avondmaal niet geraakt. Het Castello Sforzesco is een prachtig kasteel waar zich nu verschillende musea in bevinden met kunst van onder andere Michelangelo en Leonardo da Vinci. Het was oorspronkelijk de zetel van de hertog van Milaan.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.