Traditioneel en modern Japan

Het land waar oude tradities in ere worden gehouden en het bestaan ervan net zoveel waard is als de vooruitstrevende technologische hoogtepunten die de Japanners de wereld in brengen.

Japan, het land van de rijzende zon, bestaat uit 4 hoofdeilanden, te weten; Hokkaido (het noordelijkste eiland), Honshu (het grootste eiland), Shikoku (het kleinste eiland) en Kyushu (het zuidelijkste eiland). Verspreidt over deze eilanden liggen grote steden zoals o.a. Tokio, Yokohama, Osaka, Nagoya en Saporro.

In de grote steden van Japan zie je de nieuwste technologieën waar wij in Europa meestal een jaar later pas van kunnen genieten. Het openbaar vervoer is net zo stipt op tijd als het gemiddelde Zwitserse horloge en de inwoners zijn doorgaans uiterst beleefd.

Vergis je echter niet, de meeste van deze grote Japanse steden zijn door de taal en de wijze waarop zij gebouwd zijn ietwat lastiger te verkennen dan andere willekeurige grote steden. Het vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen om de bijzondere plaatsen in een stad als Tokio te bezoeken. De kans dat je er verdwaalt is namelijk aanzienlijk. Het voegt echter een heleboel toe aan het avontuur dat je tegemoet gaat bij je bezoek aan Japan.

Steden als bijvoorbeeld Tokio en Osaka hebben door de tijd heen geleerd om de moderne tijd te verenigen met de oude en traditionele tijden. Moderne warenhuizen, kantoorgebouwen, neonlampen worden afgewisseld met traditionele parken en tuinen, tempels en heiligdommen.
Wanneer je meer de landelijker gelegen gebieden van Japan aandoet, dan reis je terug in de tijd. Kleine dorpjes, oude tempels en uitgestrekte rijstvelden vertellen het verhaal van het oude Japan.

Treinreizen in Japan

De makkelijkste manier om door Japan te reizen is met de trein. Door heel Japan ligt een uitgebreid netwerk van rails waar je met verschillende soorten treinen iedere uithoek van Japan kunt aandoen. De treinen in Japan zijn zeer efficiënt en betrouwbaar en het is de voordeligste en snelste manier om het land te doorkruisen.

Vooral de shinkansen, het netwerk waarop de hogesnelheidstreinen van Japan rijden zijn een beleving op zichzelf. Japan was het eerste land ter wereld waar de zogenaamde bullet trains reden. Momenteel is de bullet train die tussen Hiroshima en Kokura de snelste trein ter wereld. De afstand van zo’n 192 kilometer wordt in slechts 44 minuten overbrugd met snelheden die oplopen tot wel 300 kilometer per uur!

Japanners en de vergankelijkheid van schoonheid

Japan is door de eeuwen heen een gesloten land geweest waardoor de eigen cultuur en identiteit grotendeels bewaard is gebleven. Mede hierdoor zijn vele culturele en traditionele gebruiken blijven bestaan. De beroemde theeceremonies, Geisha’s en kimono’s zijn hier voorbeelden van.

Traditie en oude gebruiken, religies als het Shinto en Boeddhisme zijn verweven in het leven van iedere japanner. De vele Japanse tuinen en parken zijn bijvoorbeeld niet zo maar gebouwd om er te barbecueën of te zonnen zoals wij dat hier doen. Het zijn tuinen waar thema’s als de vergankelijkheid van schoonheid, het wisselen van de seizoen in voorkomen.

Kleuren en harmonie zie je dan ook zorgvuldig afgestemd terug wanneer je in de gelegenheid bent er een te bezoeken.

De atoombom Little Boy & Hiroshima

Op 6 augustus 1945 maakte de wereld en Japan in het bijzonder voor het eerst kennis met het meest gevreesde wapen dat we vandaag de dag nog kennen. Little Boy was de bijnaam voor de eerste kernbom die tot ontploffing werd gebracht boven de miljoenenstad Hiroshima.

Het luidde het einde in van de tweede wereldoorlog en de Japanse deelname eraan. In het Peace Memorial park in Hiroshima staat het museum dat gewijd is aan deze gebeurtenis.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.