Pergamon

Ontdek de oude en machtige stad Pergamon

Pergamon vind je op de wegwijzers en op kaarten onder zijn hedendaagse naam Bergama. Uit de archeologische opgraving valt vast te stellen dat het ooit de hoofdstad van een koninkrijk was, maar vandaag is het eerder een provinciestadje, gelegen op zo’n honderd kilometer ten noorden van Izmir. De voornaamste bezienswaardigheid van Pergamon / Bergama is het Askiepieion, waarover verder meer. Elders in de stad ontdek je onder meer de resten van een akropolis, het deels ontmantelde altaar van Zeus, heiligdommen toegewijd aan Athena, Demeter en Dionysios, een theater, thermen, een bibliotheek, woningen, Romeinse vestingmuren, enkele agora’s, een paleis, een tempel van Trajanus, …

Het gedeeltelijk ontmantelde altaar van Zeus verdient een extra uitleg. In 1869 trof de Duitser Carl Humann een gebeeldhouwde fries aan in een muur van recentere datum. Met toestemming van de toenmalige overheid brak hij nog meer muren af, verzamelde alle gebeeldhouwde fragmenten en stuurde die naar Berlijn. Daar werd het altaar van Zeus gereconstrueerd in het Pergamon Museum, waar het ook vandaag nog te bezichtigen is.

Asklepieion

Het Asklepieion is een tempel toegewijd aan de Asklepios, de god van de genezing. Als patiënten hier indertijd overnachtten, leerden ze tijdens een droom hoe ze konden genezen. Al moest een priester vaak eerst die droom verklaren. Kuren was een belangrijke remedie; het was dan ook de nabije licht radioactieve bron die aan de basis ligt van deze verering. Niet ver van deze bron is een ondergrondse tunnel die naar een gebouw uit het jaar 178 waar de zieken konden verzorgd worden.

Ook in het 18 km verder gelegen Pasa Ilicasi ligt een dergelijk Asklepeioin, alhoewel kleiner van omvang. Hier vormden de warmwaterbronnen een belangrijk onderdeel van de door de godheid voorgeschreven “therapie”.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.