Oude Romeinse stad Ephese
In Turkije is er geen betere plaats dan Ephese om een goede indruk te krijgen van hoe een Romeinse stad er eigenlijk uitzag. De bloeitijd van Ephese situeert zich in de eerste twee eeuwen van onze jaartelling toen het een belangrijke havenstad was, maar de geschiedenis ervan begon al zo’n duizend jaar eerder. De stad bleef nadien ook belangrijk onder de Byzantijnen, totdat de Arabieren in de 7de eeuw er een eind aan maakten. Hou er rekening mee dat het hier vooral in hoogseizoen nogal eens druk kan zijn, bijvoorbeeld wanneer de passagiers van in Kusadasi aangemeerde cruiseschepen aangevoerd worden.
Wellicht vind je nergens in Turkije zoveel belangrijke Griekse, Romeinse en Byzantijnse monumenten op één plaats als in Ephese. De aller-voornaamste zijn: de tempel van Hadrianus, de deels heropgebouwde bibliotheek van Celsius, het Odeon, de kerk van Maria waar in 431 een concilie werd gehouden, een enorm theater waar betoogd zou zijn tegen de apostel Paulus, de tempel van Serapis, de baden van Scholastica, de poort van Heracles, een Romeins stadion, diverse pleinen, gebouwen allerhande van villa’s tot overheidsgebouwen tot restaurants soms gelegen aan betegelde straten. In de huizen van de rijkere Romeinen behoorden vloerverwarming, stromend water en marmeren vloeren tot de standaardinrichting!
[su_custom_gallery source=”media: 1840″ width=”600″ height=”420″]
De tempel van Artemis, ooit het belangrijkste gebouw van Ephese, ligt een eind buiten de kern van de archeologische site. In de Oudheid stond deze tempel op het lijstje van de zeven Wereldwonderen, vandaag rest er enkel nog een ruïne.
De enorme archeologische site van Ephese ligt op 20 km van Kusadisi, in de richting van Selçuk. Dit stadje herbergt een Archeologisch Museum met zeer veel vondsten uit Ephese. Hier staat ook de Byzantijnse kerk van de H. Johannes, van wie beweerd wordt dat hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht in Ephese. Eveneens interessant is de gerestaureerde Isa Bey moskee uit de 13de eeuw.