Indonesië

Indonesië

Indonesië

Wellicht heeft geen ander land in de wereld zo’n grote verscheidenheid en natuurschoon als Indonesië. Wat wil je: een archipel van meer dan 13.000 tropische eilanden, elk met haar eigen flora en fauna, bevolking, cultuur, taal, rituelen en godsdienst. Tijdens een reis naar Indonesië kom je dan ook ogen en oren tekort. Door ons recent koloniale verleden in Indonesië heeft dit land bij zowat elke Nederlander een speciaal plaatsje in het hart. Java en Bali zijn de meest tot verbeelding sprekende, maar totaal verschillende eilanden. Java met haar bruisende wereldstad Jakarta, haar eindeloze rijstvelden, de kampongs (lokale dorpjes), Yogyakarta met haar wereldberoemde Borobudur, de Bromo vulkaan en nog veel meer.

Bali, het enige Hindoe-eiland van de archipel, met haar natuurpracht: rijstvelden, jungle, vulkanen, rivieren, witte stranden, onderwaterleven en uiteraard de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Balinezen.

Indonesië is zo groot dat je eigenlijk niet het land hebt bezocht wanneer je slechts 1 keer het land hebt bezocht.

Algemene informatie Indonesië

Eten en drinken

Veel Nederlanders zijn inmiddels vertrouwd met de heerlijke Indonesische keuken omdat er veel Indonesische restaurants in ons land zijn. Je zult ongetwijfeld lekker eten tegen belachelijk lage prijzen. Een overheerlijke portie Nasi Campur (rijst met groenten en kip) bijvoorbeeld kost gemiddeld nog niet eens een halve euro. In de grotere steden en ook op Bali zijn ook alle bekende internationale fastfoodketens ruimschoots aanwezig. Van de vertrouwde Mc Donalds tot de Pizza Hut en Dunkin’ Donuts. Bali is inmiddels ook uitgegroeid tot een topbestemming als het op wining en dining aankomt, met internationale bekroonde chefs die hun eigen restaurants hebben geopend op dit paradijseiland. Voor een biertje, zoals de Bintang moet je wel op Europese prijzen rekenen en omwille van de hoge accijnzen op alcohol is een glaasje wijn of een fles sterke drank duurder dan in Europa.

Tip: als je een liefhebber bent van vis en zeevruchten, ga op Bali dan beslist een avondje eten in één van de vele visrestaurantjes op het strand van Jimbaran!

Vluchten van Nederland naar Indonesië

Er gaan veel vluchten rechtstreeks van en naar Indonesië. De volgende vliegtuigmaatschappijen vliegen rechtstreeks op Indonesië.

  • Garuda Indonesia
  • Singapore Airlines
  • KLM
  • Emirates
  • Malaysia Airlines
  • Qatar Airwats
  • Cathay Pacific
  • Turkish Airlines
  • China Eastern
  • Korean Air
  • Etihad Airways
  • China Southern
  • China Airlines
  • Xiamen Airlines
  • EVA Air
  • Oman Air

Reis en verblijfsvoorwaarden

Sinds februari 2004 dienen alle Nederlandse paspoorthouders een toeristenvisum aan te vragen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Een normaal toeristenvisum kost 30 euro en is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen, en een toeristenvisum voor een verblijf van maximum 60 dagen kost 45 euro.

Paspoorthouders van andere landen dan Nederland moeten de juiste formaliteiten opvragen bij de Indonesische ambassade. Wanneer je zonder het juiste visum in Indonesië aankomt, zal de toegang tot het land geweigerd worden en moet je op eigen kosten en extra onkosten direct weer het land uit! Bij aanvraag voor het visum dient u in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden na de terugkeerdatum naar Nederland is.

Een aanvraagformulier voor het visum kunt u downloaden en uitprinten via de website van de Indonesische ambassade www.indonesia.nl, of ter plaatse halen. Tevens heeft u voor de aanvraag pasfoto’s nodig. Het telefoonnummer van de Indonesische ambassade is 070-3108100.

Kleding

Gezien de voortdurend tropische warmte is lichte kleding en gemakkelijke wandelschoenen of sandalen aan te bevelen. Vrijetijdskleding is overal toegestaan. Neem overigens niet teveel kleding mee op reis, want voor weinig geld kan je in Indonesië hele mooie en comfortabele kleding aankopen. Verstandig is om in de bus een trui mee te nemen in verband met de airco. De airco moet aan blijven staan en het kan dan nog wel eens koud aanvoelen. Ook is het verstandig om extra kleding mee de bus in te nemen. Het kan natuurlijk ook wel eens regenen.

Tip: houdt in je handbagage ook steeds een rol wc-papier bij de hand. In Indonesië zal je in de publieke toiletten geen wc-papier vinden.

Godsdienst

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. De meerderheid van de bevolking is gematigd moslim. Echter zijn de inwoners van het eiland Bali vrijwel allemaal hindoes.

Vaccinatie/malariapillen

Het is verstandig om je ruim voor vertrek te vaccineren tegen een aantal tropische ziektes. Alleen vaccinatie voor gele koorts is verplicht als je in de 7 dagen daarvoor uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Deze landen vind je alleen in Afrika en Zuid-Amerika. Het is aan te raden om de volgende vaccinaties te nemen:

  • DTP (Difterie, tetanus en polio)
  • Hepatities A
  • BMR inenting

Veiligheid

Indonesiërs staan bekend om hun vriendelijkheid. Maar zoals overal ter wereld heeft men last van kleinschalige criminaliteit zoals zakkenrollers en dergelijke. Wie normale voorzorgsmaatregelen in acht neemt hoeft nergens bang voor te zijn.

Tip: laat dure spullen die geen toegevoegde waarde hebben aan de reis gewoon thuis.

Klimaat

Zoals in de meeste tropische landen kent Indonesië twee seizoenen: het droge en het natte seizoen. Officieel valt de (natte) moesson op Java en Bali tussen november en maart. Dit betekent echter niet dat het elke dag regent. In principe is februari de natste maand, maar dagen waarop het de hele dag regent zijn zeldzaam. Vanwege de hoge luchtvochtigheid is het wel zeer zwoel en zweterig weer, ondanks dat de temperatuur het hele jaar door rond de 30 graden is. De droogste en daardoor ook de meest koel aanvoelende maanden, vallen tussen mei en oktober.

 

MaandMinimale temperatuurMaximale temperatuur
Januari2530
Februari2530
Maart2530
April2530
Mei2530
Juni2529
Juli2428
Augustus2428
September2429
Oktober2530
November2530
December2530

 

Valuta & Wisselkoers Indonesië

De Indonesische munteenheid is de Rupiah, afgekort Rp. Er zijn verschillende munten en biljetten vanaf Rp 500 tot Rp 100.000. De wisselkoers schommelt voortdurend, maar als richtlijn kan je aannemen dat 1 Euro ongeveer Rp 15.000 is.

Op alle toeristische plaatsen zijn wel geldautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas probleemloos Indonesische Rupiahs kunt pinnen. Let op: bij sommige banken moet je digitaal aangeven dat je werelddekking wilt. De meeste bankpassen staan standaard namelijk op Europa dekking. Er wordt bij het opnemen van geld in het buitenland wel kosten berekend.

Alle grote hotels, winkels, warenhuizen, souvenirwinkels en restaurants accepteren voorts de belangrijkste creditcards zoals Eurocard/Mastercard en Visa. Voor betalingen met de creditcard wordt wel steeds een toeslag berekend van tussen de 3% en 5%. Contant geld opnemen met een creditcard is ook mogelijk. Via de geldautomaat, indien uw creditcard is voorzien van een PIN-code, of bij het loket van de bank. Je dient je dan wel te legitimeren met uw paspoort.

Fooien

Zoals in alle Aziatische landen is het gebruikelijk dat je links en rechts fooi geeft aan mensen die je een service verlenen. Houdt daarom steeds voldoende kleine bedragen bij de hand. Aangeraden fooien zijn bijvoorbeeld voor bagagedragers op de luchthavens en in de hotels Rp 5.000 per stuk, kamermeisjes Rp 10.000 per dag, in restaurants en in taxi’s kan je steeds het bedrag naar boven afronden met een paar duizend Indonesische Rupiahs.

Winkel- en kantoortijden

De meeste winkels zijn geopend van 09.00 tot 20.00 of 21.00 uur. Ook op zaterdag en zondag. Op belangrijke religieuze feestdagen zijn soms de grotere winkels en warenhuizen wel gesloten. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 08.30 tot 14.00 uur. Kantoren kennen dezelfde kantooruren zoals bij ons, en veelal wordt er ook op zaterdagochtend gewerkt.

Feestdagen

01 januari – Nieuwjaarsdag

10 januari – Idul Adha, Islamitisch Offerfeest

31 januari – Islamitisch Nieuwjaar

30 maart – Nyepi, Hindoe Nieuwjaar

10 april – Maulid Nabi Prophet Muhammad SAW

14 april – Goede Vrijdag

25 mei – Hemelvaartsdag

17 augustus – Onafhankelijkheidsdag

02 september – Isra Mi’raj Prophet Muhammad SAW

24 oktober – Idul Fitri, begin ramadan

25 december – Kerstmis

31 december – Idul Adha, einde ramadan

Nachtleven

Het nachtleven in Jakarta en op Bali wordt als het opwindendste van Indonesië beschouwd. In Jakarta zijn duizenden cafeetjes, bars, clubs, discotheken,alsook bekende internationale ketens, zoals Hard Rock café, Planet Hollywood en Tony Roma’s. Er is voor ieder wat wils.

Ook op Bali, vooral in en rond het toeristische centrum van Kuta, vind je tal van clubs en disco’s van wereldklasse, met op sommige dagen DJ’s van bekende discotheken uit Londen, New York en Amsterdam. Sommigen zeggen wel eens dat het nachtleven swingt zoals in Ibiza maar dan beter! Bali volgt de Europese stijl van nightclubbing: hoe later hoe beter. In andere plaatsen, zoals Yogyakarta, valt er op het gebied van het nachtleven heel wat minder te beleven.

Inkopen

Houdt voldoende lege ruimte vrij in de koffers voordat je vertrekt! Want je gaat meer shoppen dan je wellicht van plan bent. Goedkope kleding, schoenen, souvenirs, noem maar op. Zowel in Jakarta, als Yogyakarta en Bali zijn er ontelbare winkels en winkelcentra.

Geneesmiddelen

Indien je geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om deze in ruime mate mee te nemen. De meeste geneesmiddelen zijn in Indonesië wel verkrijgbaar, maar soms onder een andere naam en dat kan ook wel eens voor misverstanden en onduidelijkheden zorgen.

Zowel in Jakarta en Bali zijn er goede dokterspraktijken en ziekenhuizen met soms een internationaal team van doktoren aanwezig.

Elektriciteit

In Indonesië wordt 220v gebruikt, maar met minder hertz dan in Nederland. Dat is geen enkel probleem voor bijvoorbeeld een scheerapparaat of de oplader van de camera. Stopcontacten wijken ook iets af, maar Nederlandse stekkers passen er wel in.

Vervoersmiddelen

De makkelijkste manier om je te laten vervoeren voor kortere afstanden is met een taxi. Overal zijn er goede taxi’s met airco die je voor een belachelijk laag bedrag vervoeren.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.